Purtarea unei măști de protecție în spațiile închise cum sunt magazinele sau transportul în comun este impusă în România, deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca doar oamenii bolnavi ori cei care îi îngrijesc pe aceștia să folosească mască. Problema este că masca de protecție are, pe lângă beneficii și neajunsuri. Chiar dinaintea pandemiei de coronavirus, în rândul cadrelor medicale au fost raportate reacții adverse ale purtării măștilor chirurgicale. Între anii 2002 și 2004, atunci când a fost înregistrată epidemia de SARS, numeroase cadre medicale care purtau măști N95 s-au plâns de reacții cutanate, cum ar fi: acnee, prurit facial, urticarie de contact sau dermatită de contact acută. Cei care poartă măști de protecție la ora actuală se plâng de diverse probleme la nivelul feței. Principala cauză o reprezintă spațiul închis, protector, care duce la formarea unui mediu umed, cald, în care se acumulează bacterii, dioxid de carbon și sebum.
prin telefon: dr. RODICA OLTEANU, medic dermatolog „Purtarea măștilor, cele obișnuite pe care le folosește publicul larg timp îndelungat, duce la multiple efecte adverse, printre care, datorită sudorii și spațiilor închise se pot multiplica bacteriile nonpatogene, adică care nu fac rău la nivelul pielii, dar care pot deveni patogene, în special la nivelul porților de intrare cum este gura și nasul la nivelul nărilor. Se pot accentua leziuni preexistente, de exemplu dermatita seboreică, acneea, rozaceea, deci leziuni care existau înainte de purtarea măștilor.”
COSMINA STOIAN, reporter „Purtarea măștii implică respectarea unor reguli. Astfel, trebuie evitat machiajul, inclusiv balsamul de buze sau rujul. Evident, fața trebuie spălată înainte și după purtarea măștii și trebuie folosită o cremă hidratantă. Este important de știut faptul că masca trebuie schimbată după maximum 4 ore sau atunci când se umezește. Chiar și așa, omul resimte efecte neplăcute asupra sănătății, atât fizice, cât și psihice.”
prin telefon: dr. RODICA OLTEANU, medic dermatolog „De curând, s-a semnalat că purtarea măștilor pentru un timp îndelungat acoperind atât nasul cât și gura, poate duce la o hipercapnie, adică la o insuficiență de oxigenare la nivelul creierului și deci poate duce la apariția durerilor de cap, la așa numita cefalee. De asemenea, depinde foaret mult și materialul din care este confecționată masca.”
prin telefon: RADU LECA, psiholog „Avem de-a face cu elemente de somatizare. Subiectul aude alți oameni vorbind despre cât de rău se simt ei cu mască pe față, înțelege că aceste lucruri îl pot afecta și pe el, nu vizualizează și partea pozitivă, respectiv că masca te apără de microbi, se revoltă împotriva a ceea ce ar putea să simtă și a noțiunii de obligativitate. De reținut faptul că, în special românii atât timp cât aud că este ceva obligatoriu, înseamnă că nu trebuie să fie realizat.”
Una dintre cele mai sănătoase măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului împotriva coronavirusului rămâne, totuși, distanțarea socială, chiar dacă unele persoane resimt lipsa socializării cu alte persoane așa cum era înainte de pandemie.
Primul deces din cauza căldurii, înregistrat la Iași! Un bărbat, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost găsit prăbușit pe stradă, cu hipertermie severă. Omul, care avea o temperatură de peste 42 de grade...
Companiile încep vaccinarea angajaților! Vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, a anunțat că săptămâna aceasta, peste 40 de companii vor organiza centre de vaccinare la sediile lor, pentru a imuniza...
Medicul erou Cătălin Denciu, cel care a sărit în foc, în noiembrie 2020, pentru a salva pacienții din secția A.T.I. a Spitalului Județean Piatra-Neamț, a fost premiat de Organiația Mondială a Sănătății, pentru...
Situația pandemică, analizată de premierul Florin Cîțu în timpul unei vizite la Constanța. Primul ministru speră la o cât mai bună coloaborare între operatorii economici și autorități pentru a se găsi cele mai potrivite măsuri pentru un sezon estival de succes. Reprezentanți ai industriei au venit cu soluții pentru siguranța turiștilor, aceștia oferind susținere inclusiv campaniei de vaccinare, a explicat Florin Cîțu.
Secțiile de Terapie Intensivă destinate bolnavilor de COVID-19 sunt aproape de limita maximă de ocupare a paturilor disponibile. Duminică, autoritățile anunțau că mai erau doar 6 paturi libere...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019