Medicii stomatologi din toată țara s-au adunat în Capitală și au protestat împotriva noilor norme ale Colegiului Medicilor Stomatologi, care în final au fost abrogate. Seria de norme îi obliga pe dentiști să aibă diplome în igienă orală pentru a face o extracție sau chiar un detartraj. Pe lângă specializările suplimentare pentru medici, în cabinete ar fi trebuit să fie mai mulți specialiști, pentru diverse intervenții. Practic dacă normele nu se abrogau, 15 mii de cabinete stomatologice mici, cu unul sau doi medici, riscau să se desființeze.
AMBIANȚĂ "Demisia, demisia, demisia, demisia, demisia, demisia."
dr. MIHAELA CUȚUI, medic stomatolog
"Aceste decizii au fost abrogate sub presiunea medicilor stomatologi, aceste decizii toxice nu aveau abilitatea de către CMSR care și-a depășit competența, la ora actuală fiind abrogate să zicem, o să se vadă cadrul legislatiiv legal, nu ar mai emite efecte juridice asupra profesiei. Consecințe imediate negative, nu, dar ținând cont de comportamentul dânșilor putem să ne așteptăm din clipă în clipă la o altă inginerie creată tocmai pentru a distruge cabinetele mici și profesia."
EMANUEL UNGUREANU, vicepreședintele Comisiei pt. Sănătate
"Propunerea mea pentru cei din Colegiul Medicilor și propunerea mea pentru toți parlamentarii indiferent de partid este să modificăm legea 95, în așa fel încât niciun președinte de colegiu, niciun for de breaslă să nu poată să facă modificări care țin de competențele breslei fără avizul conform, fără avizul conform al Ministerului Sănătății. //...// Ceea ce cer eu public ministrului Sănătății este să se folosească de pârghiile legale, să cheme la ordine printr-un corp de control pe care trebuie să îl trimită, în mod real la acest colegiu, să vadă cum se cheltuie banii acestor oamenii."
Încă de ieri reprezentanții Colegiului Medicilor Stomatologi din România considerau că această situație are rezolvare.
prin tel: RADU CÂMPIAN, vicepreședinte, CNSR
"Am speranța că Consiliul Național va da curs cererii colegilor și va abroga cele două decizii, da, se vor abroga, de ce să nu se abroge, dacă toată lumea e de acord să se abroge, nu văd de ce nu s-ar abroga. Ăsta e un scenariu pe care nu-l văd ca și realizare."
Medicii stomatologi mai au și alte nemulțumiri.
dr. EDA VUAP-CADA, medic stomatolog
"E vorba de faptul că, anual să avem o educație medicală continuă, să obținem niște credite anual, un număr de credite, nu suntem foarte ajutați în privința asta, dacă mergem la niște cursuri care ne interesează cu adevărat, acelea sunt foarte, foarte scumpe într-adevăr învățăm lucruri, dar nu sunt aprobate de colegiu, da, deci nu se obțin credite și noi atunci trebuie să mergem să mai băgăm alți bani în alte locuri în care probabil nu ne interesează atât de mult informația, dar mergem pentru acele puncte."
dr. AURORA ANUȚĂ, medic stomatolog
"Eu personal sunt foarte nemulțumită că simt, că, de fapt dentiștii nu sunt sprijiniți absolut deloc de statul român, noi ne luptăm cu pacienți cu probleme foarte mari, partea de prevenție, este foarte neglijată, nu aflăm la timp toate legile care se dau, adică mă simt neprotejată, mă simt neprotejată."
Ministerul Sănătății anunță într-un comunicat că sprijină demersurile justificate ale medicilor stomatologi protestatari. Reprezentanții ministerului spun că vor fi luate măsurile legale pentru ca în viitor să se evite situațiile similare celei care a dus la decizia Colegiului Medicilor Stomatologi din România, fără avizul Ministerului Sănătății și a afectat negativ modul de exercitare a profesiei de medic stomatolog.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019