Date companie
 
 
 
 

Micii românești, în pericol să fie interziși printr-o directivă europeană

RSS Știri
 
 
Data publicării : 2 Mai 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ponta, mici, europeana, directiva, gratare, bicarbonat
 

Micii ar putea dispărea de pe grătarele și mesele românilor! Și asta din cauza unei directive europene, care prevede eliminarea, de la 1 iunie, a bicarbonatului de sodiu din compoziția micilor. Producătorii români spun, însă, că rețeta micului ar putea fi păstrată, dacă se va face o derogare europeană, pentru a demonstra că acest produs este unul tradițional, cu o vechime de peste 100 de ani. Expertul guvernamental la Comisia Europeană, Corina Zugravu, a plecat deja la Bruxelles pentru a negocia soarta micilor.

AMBIANȚĂ "22, 23, 24 25, 26, 28! Nu-i numărăm, pentru că e un colectiv foarte unit și e un flux continuu la noi!"

VOX "Nu cred că o să facă așa ceva, pentru că micul e din moși-strămoși, e un produs făcut de noi, nu e ceva în care să bage E-uri. Deci noi nu folosim E-urile, folosite de Uniunea Europeană în toate produsele care se dau, pe toate produsele care se aduc pe piața noastră!"

VOX "Sunt specifici țării noastre și foarte gustoși. Acum nu știu dacă ne interzic cei din UE să-i mai mâncăm, om vedea ce-om face, le schimbăm meniul, prepararea."

VOX "Omul mănâncă ceea ce-și dorește și nu mănâncă în fiecare zi, mănâncă o dată la nu știu cât și fiecare decide unde și ce să facă!"

La rândul său, premierul Victor Ponta susține că interzicerea micilor este o poveste și că nu au cum să dispară de pe piață.

VICTOR PONTA, premierul României "-S-ar putea să fie ultimul an în care sărbătorim cu micii, o directivă a Comisiei Europene? - Aia a fost o poveste pentru presã. Am și primit informare de la Departamentul de Afaceri Europene, să liniștesc lumea și pe primarul de la cinci."

Noul regulament european interzice folosirea bicarbonatului de sodiu, dar și a unui conservant și a unui antioxidant. Bicarbonatul pus în carnea de mici nu dăunează sănătății, dar, folosit în cantități mai mari, "maschează anumite defecte de gust". Cu alte cuvinte, în cazul în care carnea este alterată, bicarbonatul adăugat în compoziție acoperă gustul de stricat. Interzicerea micilor le-ar aduce producătorilor de pe piața cărnii pierderi uriașe. Astfel, ar exista riscul dispariției a peste 22 de mii de tone de mici produse anual, în valoare de aproape 50 de milioane de euro.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2