Bucureștiul speră ca în anul 2021 să devină capitală culturală europeană, dar la 25 de ani de la revoluție nu și-a rezovat una dintre probleme elementare ale unui oraș civilizat: iluminatul public. Deși pe stradă sunt stalpi de iluminat, iar Primaria Capitalei ar trebui să se ocupe pentru ca sistemul de iluminat public stradal să fie funcțional, de multe ori singura sursă de lumină o constituie semafoarele, becurile din casele oamenilor si reclamele luminoase amplasate pe cladiri. Pe zeci de străzi cum apune soarele, se face beznă totală, cu toate că Primăria a plătit aproape 20 de milioane de euro pentru extinderea rețelei. De la sfârșitul deceniului trecut, când s-au încheiat lucrările, nimeni nu s-a mai ocupat de întreținere, iar acum vina este aruncată de colo colo. Firma care a montat instalațiile acuză municipalitatea că nu a făcut recepția în urmă cu doi ani, când era obligată să o facă. De această situație cel mai mult insă suferă bucurestenii. Fie că sunt conducători auto sau pietoni toți circulă cu frică, pentru că pot deveni în orice clipă victimele unui accident auto sau ale unei tâlhării.
CĂTĂLINA CINCĂ, reporter "Iluminatul public stradal defectuos dă bătăi de cap șoferilor și pune zilnic în pericol viața a zeci de pietoni. Oamenii spun că degeaba au făcut sesizări. Uneori înlocuirea unui simplu bec poate dura și câteva săptămâni bune."
VOX "Nu am auzit să se implice nimeni de la primărie dar într-adevăr probleme cu lumina avem destul de des. Cum să mi se pară normal într-adevăr nu. Pentru cei mai în vârstă care traversează mai greu este să vrei să traversezi și nu ai o ursă de iluminat."
VOX "Da văd că nu sunt becuri pe stradă și ideea că ajungem de la muncă și nu ne mai plimbăm seara."
VOX "Vi se pare suficientă iluminarea stradală într-o capitală ce se vrea europeană? Eu și așa sunt chioară că așa e viața. E periculos pe trecerea de pietoni.E normal suntem și cu nepoți după noi asta este viața noastră românească. Aveți șoferi în familie care s-au plâns de această zonă?Fiul meu care a făcut atac de panică pentru că i-a trecut o mașină prin față cel din spate nu l-a văzut cel din față a luat-o razna s-au dus după el și pac i-a luat fața.
VOX "Nu este normal ca în secolul 21 să avem așa întuneric dar să facem. Sunt tot felul de frici. Cineva trebuie să ia măsuri să reglementeze situația, nu înțeleg de ce nu se aprind luminile."
VOX "Problema asta este aici de când lumea și pământul. Aici de exemplu telefonul tău din buzunar poate să te depășească, la doua noaptea nu mai este nimeni pe stradă.După schimbul trei când ies oamenii de la muncă nu mai este nici dracu în schimb mai vezi câte un drogat care își dă ochii peste cap și poate să facă orișice."
Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei declara ziarului Puterea că din 2012 la Primăria Capitalei s-au strâns teancuri de reclamații ale cetățenilor pe care nimeni nu le ia în seamă iar degringolada este totală. Teoretic, contractul de iluminat public este gestionat de Direcția de Utilități Publice din Primăria Capitalei, dar de extinderea iluminatului public pe străzi răspunde Direcția Transporturi. În vreme ce zeci de străzi sunt în întuneric total, pe altele luminile stau aprinse zi și noapte. Din păcate locuitorii capitalei nu mai au speranță că se mai poate îndrepta ceva.
"Până la Dumnezeu ne omoară sfinții, știți cum e viața noastră de zi cu zi.Ne resemnăm.Nu.Ar trebui o schimbare dar asta nu se mai face nici peste 200 de ani. Noi suntem dar cei tineri ce fac?
"Dacă ar fi după primărie, eu am avut mașina lovită în accident gaură în asfalt, am rămas fără nimic și pe cine să sun? ="
"Noi nu avem ce să facem. nu interesează pe nimeni."
Sistemul de iluminat public din Bucuresti este alcatuit din rețeaua de distribuție formată din firele ingropate, stalpii de iluminat si punctele luminoase - becurile de pe stalpi. Acest sistem are mai multi proprietari: becurile apartin Primariei Capitalei, stalpii apartin Primariei si ENEL, la fel si reteaua. In total, in Capitala sunt circa 120.000 de puncte luminoase. Dintre acestea peste 115 mii sunt gestionate de Primaria Capitalei prin Luxten. Stâlpii de iluminat nu aparțin însă primăriei in integralitate. Din cei 92.017 de stalpi, 47% apartin ENEL, 41% apartin municipalitatii, și 11% RATB. Dacă am dori să comparăm Bucureștiul cu alte capitale europene, în ceea ce privește iluminatului public, ne-am afla o dată în plus la sfârșitul clasamentului. Edilii unor orașe precum Budapesta, Praga sau Belgrad au înteles că pentru a trăi civilizat iluminatul public devine o prioritate.
Circa 80 de companii, cu peste 5.000 de oferte de locuri de muncă, la ”Angajatori de TOP” București! La târgul de joburi organizat în 28 și 29 martie, la Sala Palatului, românii aflați în căutarea unui loc de muncă au la dispoziție o gamă...
Comisarii Protecției Consumatorilor și polițiștii bucureșteni au desfășurat o amplă acțiune de control, sâmbătă și duminică, în cluburile de noapte din București. Echipele de control au verificat respectarea prevederilor legale...
Sute de blocuri din București vor rămâne fără apă caldă și căldură, în perioada următoare, din cauza lucrărilor de reabilitare pe conductele rețelei de distribuție a energiei termice. Practic, sunt vizate zone din toate sectoarele Capitalei.
Peste 1.300 de persoane au decedat și aproape 3.000 au fost rănite, în urma unor accidente rutiere produse, din ianuarie și până în noiembrie 2024, la nivel național. Conform comunicatului transmis de Poliția Română...
O monografie unică prin abordare și conținut a fost lansată la Târgul de Carte Gaudeamus, în prezența unui public numeros. 700 de pagini, 12.582 de absolvenți în perioada 1982-2024 și sute de învățători și profesori...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019