Mingea, în terenul Comisiei Europene. Deși decizia dată de Instanța de Arbitraj Internațional ICSID, de la Washington, în favoarea fraților Micula este una definitivă, purtătorul de cuvânt al Guvernului spune că un punct de vedere important în această situație este cel al Comisiei Europene.
DAN SUCIU, purtător de cuvânt, Guvernul României: "...A luat notă de această decizie de la Washington, va îndeplini toate condițiile care decurg din această decizie, în conformitate cu prevederile CE care la rândul său are un proces și care la rândul său are un punct de vedere cu această situație."
Comisarul european Corina Crețu spune că nu este la curent cu această problemă.
CORINA CREȚU, comisarul european pentru politică regională: "Nu cunosc situația..."
Investitorii suedezi Ioan și Viorel Micula au câștigat definitiv, în seara zilei de 26 februarie, procesul intentat statului român pentru încălcarea obligațiilor României față de aceștia, obligații asumate printr-un tratat bilateral de investiții, încheiat între statul român și cel suedez. Este vorba de facilitățile acordate de Guvernul României investitorilor străini în zonele defavorizate ale României, pentru crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economică a acestor zone. Initial, procesul a fost câștigat la 11 decembrie 2013, însă statul român, sprijinit de Comisia Europeană a făcut o cale extraordinară de atac, anullment, respins însă de Tribunalul Arbitral constituit pe lângă ICSID. Acest organism a fost creat în 1966 ca o instanță autonomă multilateral specializată pentru a încuraja investițiile internaționale, implicând peste 160 de țări din lume.
VIOREL MICULA, președinte, European Drinks & Food: "România ce a negociat cu Comisia Europeană, ce n-a negociat, care sunt ideile Comisiei Europene care sunt ale României. (...) CE a încercat în anumite țări să anuleze aceste tratate biliaterale. (...) Românii ar trebui să lupte să aibă astfel de clauze în legislația internă și în țările dezvoltate sunt aceleași clauze și în legislația internă ca și în cea din convenția de la Washington."
În urma deciziei definitive dată de ICSID, statul român trebuie să îi despăgubească pe proprietarii European Drinks & Food cu peste 200 de milioane de euro.
O nouă lovitură de teatru pe scena politică! Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către președintele Klaus Iohannis.
Guvernul României a hotărât să plătească suma pentru care există titlu executoriu în România, în urma procesului intentat statului român de Viorel și Ioan Micula, în numele a trei companii deținute de cei doi oameni de afaceri.
O nouă premieră în justiție! Patru specii de păsări migratoare, ciocârlia de câmp, sturzul viilor, rată cu capul negru și rată sunătoare, nu mai pot fi vânate. Curtea de Apel Brașov a admis o acțiune introdusă de Asociația Alianța...
Decizie inedită a judecătorilor! ! O firmă de asigurare trebuie să plătească despăgubiri materiale de 2.100 lei și daune morale de 60.000 de lei unei tinere care a fost victima unui accident rutier în timp ce se afla într-un taxi.
Sorina poate pleca în Statele Unite ale Americii, la părinții adoptivi. Este decizia instanței Judecătoriei Slatina, care a respins, astfel, cererea de ordonanță președințială formulată de procurorul general interimar...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019