Spitalele din România vor avea propria Direcție Anticorupție, după modelul ministerului de Interne. Astfel, peste o mie de angajați din unități sanitare, directii de sănătate publică si management vor avea atributii de control. "Polițiștii sănătății" vor verifica achizitiile publice din spitale si vor încerca să prevină fraudele din sistem, precum decontarea fictivă a unor servicii medicale sau rețete către Casa de Asigurări de Sănătate.
RITLI LADISLAU, ministrul Sănătății: "Vom avea reprezentanti in teritoriu unde se pot adresa, dar va spun, noi nu inlocuim politia, noi nu inlocuim justitia si aceasta structura nu este impotriva medicilor si asistentilor. (...) In opinia populatiei, intr-un procent de 90% ca exista frauda in Sanatate."
Ministrul Sănătății condamnă personalul din sistem care nu-și face datoria. In opinia lui Ritli, salariul mic nu este o scuză, pentru că angajații pot lucra și la privat.
RITLI LADISLAU, ministrul Sănătății: "Daca un medic conditioneaza actul medical si transmite direct sau indirect aceasta intentie este condamnabil."
Totusi, participantii la acest proiect finantat cu fonduri europene spun că scopul nu este, neapărat, prinderea celor care iau șpagă de la bolnavi.
ALEXANDRU CUMPÃNASU, președintele AID: "Incercăm la inceput să ne concentrăm pe zona de achiziții publice si marile fraude din sistem, unde nu este permis sã se cumpere la unele unitãti spitalicesti, de douã de 3, de 10 ori mai mult, cu mai multi bani un bun."
CRISTIAN IRIMIE, secretar de stat min. Sănătății: "Este foarte important atunci când faci o achizitie publicã într-un spital, sã stii dacã e necesarã sau nu."
Metodologia de functionare a noii ''poliții a spitalelor'' va fi stabilită în următoarele luni.
România are un nivel scăzut de trai, comparativ cu alte state europene, dar, în mod surprinzător, se situează printre țările fruntașe la risipa de hrană. Totuși, românii au devenit conștienți de această risipă...
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Cinci percheziții au avut loc în București și Ilfov într-un dosar cu acuzații de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, toate în legătură cu achiziționarea de către compania națională UNIFARM de măști medicale...
Legea care prevede majorarea pensiilor cu 40% este constituțională! Judecătorii Curții Constituționale a României au respins obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea rectificării bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie.
Greșeala unui angajat din Ministerul Sănătății a pus pe jar toate spitalele din țară. El a înțeles greșit un mesaj pe care trebuia să-l transmită către unitățile sanitare, așa că managerii s-au trezit cu o directivă...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019