Berea cu alcool va fi pusă pe picior de egalitate cu produsele de tip fast-food, în noua Lege a Sănătății, și va fi taxată ca atare. Banii obținuți din taxele suplimentare aplicate acestor produse ar urma să ajungă la fondul pentru sănătate, potrivit ministrului de resort, Vasile Cepoi. Medicii specialiști susțin că alimentația nesănătoasă provoacă din ce în ce mai multe victime.
MARIA DOROBANȚU, președinte, S.R.H.: "Fast-foodurile conțin sare, conțin lipide de calitate proastă. (...) Pe de altă parte, trebuie ca și dulciurile să nu fie în cantitate mare și să nu fie consumate seara târziu. (...) Obezitate, hipertensiune arterială, produc diabet, dislipidemii, colesterol mare, care e agresiv, trigliceridele cresc riscul de boli cardiovasculare."
Ministrul Sănătății crede că, astfel, sistemul medical ar putea beneficia de fonduri suplimentare, în condițiile în care România este țara europeană cu cei mai puțini bani alocați în acest sens.
VASILE CEPOI, ministrul Sănătății: "Berea are alcool. Fast-foodul este o alimentație nesănătoasă, care induce morbiditate și sigur că e justificat. Pe de o parte, să reducem consumul de astfel de alimente și, pe de altă parte, să și acoperim cheltuielile induse de tratamentul pentru boală."
MIHAI VOICU, deputat PNL: "Jumătate din propunerea domnului ministru nu se poate aplica. Aș vrea să îl văd cum definește ce e fast-food? Alimente care conțin grăsimi și sare? Asta e brânza de capră a domnului Marica. Conține grăsimi și sare."
SORIN MINEA, președinte, Romalimenta: "Și cârnații de Pleșcoi, branza de burduf."
Inițiativa ministrului nu a ajuns, însă, și la urechile premierului.
VICTOR PONTA, premierul României: "Inițiativa domnului Cepoi, de a taxa fast-food și de a introduce acciza pentru bere, cum vi se pare? (...) O să o discutăm. Nu o cunosc."
Potrivit ultimelor declarații, Legea sănătății va fi gata până la întâi iulie.
Peste jumătate dintre români au carii dentare, iar un sfert din populație suferă de afecțiuni și sângerări gingivale sau de boală parodontală deja instalată. Asta rezultă din Barometrul Stomatologiei 2025, ale cărui date au fost prezentate...
Un stil de viață sănătos este foarte important pentru menținerea stării noastre de sănătate și reducerea îmbolnăvirii, atrag atenția medicii și specialiștii în domeniu. Alimentație sănătoasă înseamnă, în primul rând, echilibru între alimentele consumate la fiecare masă, dar și diversitate a acestora și a suplimentelor. Astfel organismul nostru trebuie să beneficieze de toate substanțele nutritive necesare funcționării în condiții optime, pe perioadă îndelungată, pentru a nu ajunge să ne îmbolnăvim.
Deputata PNL, Alina Gorghiu, a depus, împreună cu mai mulți parlamentari, o inițiativă legislativă care stabilește că în momentul în care o substanță psihoactivă este depistată în sânge, fapta să fie considerată infracțiune.
Obezitatea, o problemă de sănătate publică majoră, care afectează tot mai multe persoane, indiferent de vârstă! În țara noastră, prevalența obezității este în creștere, ceea ce indică o posibilă viitoare creștere a incidenței cancerelor asociate.
Starea precară a sănătății românilor, reflectată în Raportul ”Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU Cycle” 2024, publicat de Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică! Conform...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019