Taxele și impozitele locale ar putea crește cu mai mult de 16 procente în toată țara, dacă Executivul nu va emite un act normativ prin care primăriile să decidă dacă majorează sau nu birurile către stat. Potrivit Codului Fiscal, o dată la 3 ani, Guvernul trebuie să indexeze taxele cu rata cumulată a inflației, iar în perioada 2010-2012 aceasta a fost de 16,05 la sută. Premierul Victor Ponta a anunțat că în 2013 fiecare autoritate locală va putea hotârî dacă modifică sau nu valoarea taxelor. Nu există, însă, o hotărâre oficială care să susțină declarațiile șefului Executivului. Primarii sunt acum într-un impas: legislația actuală îi obligă să crească taxele, chiar dacă nu vor!
prin telefon: EMIL BOC, primar Cluj-Napoca: "In 30 decembrie a aparut o Hotarare de Guvern, publicata in Monitorul Oficial, care obliga autoritatile locale sa indexeze taxele si impozitele cu 16%. (...) S-a fãcut precizarea cã în 4 ianuarie va apãrea o modificare a Codului Fiscal care sã permitã autoritãtilor locale sã decidã dacã indexeazã taxele sau nu. (...) Din păcate, ziua de 4 ianuarie a trecut si vineri nu a apãrut acest act."
prin telefon: GHEORGHE NECHITA, primar Iași: "Guvernul era obligat conform codului Fiscal sa dea aceastã hotãrâre de ajustare la inflatie, iar de aici altã ordonantã pentru a crea posibilitatea diminuarii taxelor."
Președintele Asociațiilor Municipiilor din România susține că este posibil ca o decizie în acest sens să fie luată în următoarea ședință de Guvern.
prin telefon: TUDOR PENDIUC, președinte Asociația Muncipiilor din România: "A fost analizatã în sedinþa de Guvern si vã spun din surse sigure cã se va adopta aceastã hotãrâre în sedinta de miercuri."
Ultima indexare a taxelor și impozitelor locale a avut loc în decembrie 2009.
Zeci de bucureșteni s-au așezat la coadă dis-de-dimineață la ghișeele administrațiilor fiscale ca să își plătească dările către stat. Deși pot plăti și online, dar și în magazine și benzinării, câteva zeci de persoane au venit la direcțiile de taxe și impozite chiar cu o oră și jumătate înainte de începerea programului.
110 milioane de euro într-un singur an, contribuția la bugetul de stat a Grupului Transilvania General Import Export - European Drinks&Food, deținut de Viorel Micula și Ioan Micula! Economia românească...
Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care gospodăria țărănească va fi scutită de impozit pe terenuri și clădiri. Acest lucru este posibil cu condiția ca respectiva gospodărie să fie înscrisă într-o cooperativă...
Se pare că pandemia de COVID-19 are și efecte bune, în sensul că pune în mișcare administrația publică, pe calea digitalizării. Astfel, Primăria Generală a Municipiului București a lansat platforma www.pmb.ro, prin...
La câteva zile după ridicarea stării de urgență, românii dau năvală să-și plătească dările către stat. În Capitală, zeci de persoane bucureșteni s-au așezat la coadă, la primele ore ale dimineții, în fața Direcției de taxe și impozite a Sectorului 6.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019