Eveniment de cinstire a eroilor neamului, la Gepiu, în județul Bihor! Acolo a fost inaugurat un monument al eroilor căzuți pe câmpul de luptă, în cele două războaie mondiale. Ctitorul monumentului este părintele Gheorghe Nemeș, fiu al satului, unul dintre preoții remarcabili ai Episcopiei Oradiei.
GHEORGHE NEMEȘ, preot, ctitor al Monumentului Eroilor ”Dorința de a cinsti memoria înaintașilor noștri am avut-o cu mulți ani în urmă. Chiar după revoluție, imediat, pe acest loc, unde ne găsim acum, cu spijinul întregii mele familii, am înălțat aici o troiță din lemn, pe care s-a scris ”În memoria” eroilor români căzuți în Revoluția din Decembrie.”
Lemnul troiței s-a deteriorat, însă, în timp, și preotula hotărât să ridice un alt monument, mai durabil.
GHEORGHE NEMEȘ, preot, ctitor al Monumentului Eroilor ”O altă cruce, monumentală, frumoasă, din marmură de Rușchița, lucrată bine de meșteri din partea Beiușului, ca să fie aici mărturie peste veacuri, în cinstea eroilor din primul război mondial, din al doilea război mondial.”
După finalizarea monumentului, a avut loc o ceremonie de sfințire, la care au participat fețe bisericești, localnici din Gepiu, oficiali locali și de la județ și cadre militare. Au fost depuse coroane și buchete de flori la Monumentul Eroilor, iar militarii Centrului 54 Comunicații Oradea, ai Inspectoratului de Jandarmi și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Crișana” au bătut pas de defilare.
GHEORGHE NEMEȘ, preot, ctitor al Monumentului Eroilor ”Ceea ce se vede aici, atât monumentul, cît și părculețul și catargele și băncile, tot ceea ce este amenajat în jurul monumentului, îmi aparține. Nu o spun spre laudă, ci spre satisfacția că am putut să dau ceva fiilor acestui sat, consătenilor mei, colegilor mei, și să rămână ca mărturie că am trecut prin viață.”
Preotul le-a mai făcut un dar consătenilor săi: „Monografia localității Gepiu”, o lucrare în care se regăsește întreaga istorie a localității bihorene. Părintele Gheorghe Nemeș și-a început activitatea pastorală în sânul obștilor românești ortodoxe din Homorog, și, mai apoi, a devenit paroh al Biserici Albastre din Oradea, unde a slujit 32 de ani.
Câteva sute de persoane, ucraineni și români, au mers în fața Ambasadei Ucrainei din București, pentru a fi solidari față de poporul ucrainean, marcând 3 ani de la începerea agresiunii Rusiei.
Distracție în acest weekend în stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor! Turiștii se bucură de aer curat, distracție în aer liber, sporturi de iarnă și bunătăți tradiționale.
Ziua Culturii Naționale, celebrată în toată țara! La fel ca în fiecare an, de Ziua Culturii, în București și în orașele din țară sunt organizate evenimente culturale, precum spectacole, expoziții, dezbateri și proiecții de film...
În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoții cheamă Duhul Sfânt asupra apelor de pe tot cuprinsul țării, cinstind, astfel, Botezul Domnului în apa Iordanului. Boboteaza, această mare sărbătoare creștină, este celebrată conform tradiției...
Accident mortal, luni-seară, pe brațul Sfântu Gheorghe al Dunării! Vă avertizăm că urmează informații și imagini cu impact emoțional. O ambarcațiune a Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019