Cel mai mare mucenic moldovenesc din țară, cu miere de albine și miez de nucã, pregãtit în Piața Obor din Capitală! Gospodinele au folosit cantități uriașe de fãinã, unt, lapte, mulțime de ouă, dar și un ingredient fără de care nicio mâncare nu iese delicioasă.
VOX "Pentru mucenicul de cinci metri am folosit 15 kg de fãinã, trei kg de zahãr, unt, 75 de ouã, arome, lapte și mult suflet!"
După ce aluatul a fost bine frământat și împletit, mucenicul a stat la dospit circa două ore. După 20 de minute de stat la cuptor, mucenicul rumen și înmiresmat a fost uns cu miere și presărat din belșug cu nucă proaspăt măcinată.
VOX "40 de sfinți reprezintã legenda celor 40 de soldați romani, care au fost înecați în lacul Sevastia, pentru cã nu au vrut sã se lese, sã treacã. E o sãrbãtoare creștin ortodoxã, se sãrbãtorește cu mucenici moldovenești."
Uriașul mucenic a fost împãrțit pofticioșilor care au trecut prin piață.
VOX "- Cinci metri? - Ne mai înveselește gândurile."
VOX "De la Moldova sunt foarte buni, îi apreciem, sunt nemaipomeniți, cu aluat de cozonac, cu miere, nucã, sunt foarte buni."
In tradiția populară, se consideră că, în ziua de 9 martie sfinții mucenici se adună, pentru a participa la un sobor de dezghețare a pământului și de slobozire a căldurii. Pe vremuri, sătenii băteau cu bâtele în pământ zicând: "Intră frig și ieși căldură, / Să ne fie vreme bună / Pentru plug și arătură". In această zi, în toate satele era obiceiul de a se scoate plugul la arat. Plugul, dupa ce era trecut prin foc de către fierarul satului, era scos în fața casei, în mod festiv. De asemenea, în fața animalelor de muncă era așezat un ou, în credința că, dacă va rămâne întreg după pornirea carului, atunci și plugarilor le va merge bine pe toata durata plugăritului. Ziua mucenicilor era și un prilej de prognozare a vremii. Se considera că, dacă ploua în această zi, va ploua și de Paști; dacă tuna, vara urma să fie prielnica tuturor culturilor; dacă îngheța în noaptea dinainte, atunci, în anul respectiv, toamna era lungă. Astăzi, din tradiție se mai păstrează obiceiul ca femeile sa coacă în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfințisori" sau "mucenici", reminiscențe ale idolilor neolitici ai fertilității. De asemenea, persistă obiceiul ca bărbații să bea cate 40 sau 44 de pahare de vin. Oamenii credeau că vinul băut de ziua mucenilor se transforma de-a lungul anului în sânge și putere de muncă.
Zeci de sportivi orădeni au protestat în mod inedit față de restricțiile impuse de autorități. Atleții s-au întâlnit în Piața Unirii din Oradea, unde s-au antrenat în aer liber timp de circa o oră.
Val de proteste, în România! Polițiștii, ceferiștii și angajații din Sănătate au ieșit în stradă, la București și în alte orașe din țară, nemulțumiți de noile măsuri anunțate de Guvern, considerate anti-bugetari, dar...
Pandemia de COVID-19 a afectat piața muncii care se află într-o continuă schimbare. Anul 2020 a produs o modificare capitală a modului de desfășurare al activităților, mutate în majoritatea cazurilor...
Protest în Piața Victoriei din București, organizat de Federația "Solidaritatea Sanitară"! Sindicaliștii cer acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30% și sporul pentru...
Proteste, sâmbătă, în Piața Universității și în Piața Victoriei din Capitală! Peste 300 de persoane s-au adunat în Piața Universității și circa 100 în Piața Victoriei, nemulțumiți de măsurile impuse în școli de...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019