Vești descurajatoare pentru țăranii care-și câștigă traiul zilnic din vânzarea laptelui produs de văcuța din gospodărie! Aceștia nu-și vor mai putea comercializa marfa în piețe dacă vor continua să mulgă animalul în mod tradițional, cu mâna. Oamenii vor fi astfel obligați să-și achiziționeze mulgătoare electrice și să răcească laptele în bazine speciale, pentru a respecta directivele Uniunii Europene. Producătorii se plâng însă că aceste instalații sunt mult prea scumpe pentru buzunarul lor. Zilnic, zeci de țărani și producători din localitățile limitrofe capitalei vin să vândă lapte în piețe. Un litru de lapte de vacă are prețul de 3 sau 4 lei, iar unul de oaie ajunge să coste chiar 10 lei. Țăranii spun însă că, în ultima vreme, vânzările sunt în declin.
VOX: "Asta costă foarte mult! (...) - V-ați permite să vă cumpărați?- Noi, nu!"
VOX: "Probabil așa o trebui să fie, dar nu mi se pare normal. Avem câțiva clienți care-și aduc bidoanele lor curate și le aducem câți litri vor, 2 l, 3 l, îl mulgem manual. (...) Noi spălăm întâi vaca foarte bine pe uger, avem cârpă și o ștergem foarte bine pe uger!"
VOX: "- Renunțați să vindeți lapte?- Renunțăm, la o adică. O să renunțe mulți! (...) Nu cumpăr. Noi așa am fost obișnuiți și așa trăim. (...) Nu se acomodează la toate animalele. Unele primesc aparatele, unele nu. Cum o am eu pe asta, nu primește nimic, nici pe altcineva s-o mulgă, decât eu și soția!"
Prețul unui mulgător electric pornește de la 200 de euro, iar cel al unui răcitor, de la 600 de euro.
prin telefon: DORIN COJOCARU, președinte, APRIL: "Vaca dă lapte EU conform, cu ghilimele de rigoare, numai că omul îl contaminează cu diverși agenți patogeni! (...) Ei trebuie să facă dovada că au muls igienic, că depozitează laptele în condiții de răcire igienice, că fac transportul către piețe sau către procesator în condiții igienice și de siguranță alimentară!"
Noile reguli referitoare la calitatea laptelui sunt cunoscute din anul 2007, însă, până acum, România a obținut trei derogări de la aplicarea lor.
Investiție în România, după 10 ani de muncă în străinătate! Un tânăr din Mehedinți a demarat o afacere de succes în satul natal, cu banii strânși în anii petrecuți la muncă, în Germania.
Incident grav, la o școală generală din comuna Văleni, județul Vaslui! Șapte copii s-au intoxicat cu monoxid de carbon și au fost luați de urgență cu ambulanța și duși la spital. Cel mai probabil, copiii s-au intoxicat de la fumul toxic degajat de sobele din clase după ce au pus pe foc ambalaje de la laptele primit la școală.
Alertă în județul Ialomița! Peste 20 de copii din clasele a cincea, a șasea și a șaptea, de la o unitate de învățământ din Fetești, au fost luați cu ambulanța chiar de la cursuri și transportați la spital, după ce au consumat laptele primit la școală. Elevii aveau stări de vomă, dureri de stomac și amețeli. Cazul este asemănător cu cel din județul Prahova...
Țăranii români, actori într-un film german! Localnicii din comuna Cârțișoara, județul Sibiu, au trecut de la munca pe ogor, direct pe platourile de filmare. De la un capăt, la altul, al comunei, sătenii își repetă conștiincioși rolurile. Filmul prezintă o nuntă românească, la care ajunge un evadat din Germania, fratele miresei. Propunerea de a juca în film le-a plăcut atât de mult localnicilor din Cârțișoara...
O clipă de neatenție era cât pe ce să se transforme în tragedie, pentru o familie din Vaslui! Un copil de doi ani a suferit arsuri grav pe mare parte a corpului, după ce s-a opărit cu lapte. Părinții l-au lăsat nesupravegheat doar câteva secunde, suficient pentru ca băiețelul să verse peste el o oală cu lapte fierbinte. Ambulanța chemată de urgență l-a transportat pe copil la Spitalul de Urgență Bârlad.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019