Muncitorii indieni le iau locul celor români, pe piața muncii! Criza forței de muncă obligă firmele private, aflate în căutare de muncitori calificați, să caute soluții în afara granițelor. Un fenomen care își are originea în politicile guvernanților de la București, care nu au ținut cont de realitatea economică și socială românească, nici înainte de aderarea la Uniunea Europeană și nici după.
MITICĂ PURCARU, administrator firmă de recrutare ”Știți foarte bine și dumneavoastră, că în România, școlile profesionale și cele care calificau personal nu mai există. Migrația forței de muncă, în Uniunea Europeană nu mai este migrație, este mobilitatea forței de muncă. Nu numai în zona de vest a țării, în toată țara, la mari companii există necesar de forță de muncă. Din statistica Agenției Naționale de Ocupare a forțelor de Muncă, sunt solicitări, dar nu sunt persoane care să corespundă cerințelor stabilite de către angajator și, atunci, multe dintre companii au ajuns la concluzia că singura soliție este de a aduce astfel de muncitori specializați pe anumite domenii, din altă parte.
De exemplu, firmele mari din județul Arad au apelat, în ultimul timp, la muncitori din India, pentru a-și completa schemele de personal, în condițiile în care, pe plan locasl, nu mai găsesc forță de muncă calificată. În aceste condiții, o firmă locală de recrutare s-a specializat exclusiv pe aducerea indienilor, mai ales pentru firme de construcții, dar și pentru producătorul de vagoane marfă din Arad. Majoritatea indienilor aduși în țară sunt bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani. Aceștia câștigă cel puțin dublu, față de cât ar putea lua în țara lor.
MITICĂ PURCARU, administrator firmă de recrutare ”Ca și experiență profesională, pe profesiile de sudor, lăcătuș, operator prelucrare a lemnului, indienii sunt foarte bine cotați ca și profesioniști, sunt cunoscători de limbă engleză si sunt mai ușor de asimilat în societate și în companie.”
COSMINA STOIAN reporter ”Angajatorii sunt reticenți să aducă muncitori din afara țării, deoarece, potrivit legislației actuale, ei trebuie plătiți cu salarii mai mari față de cele ale românilor. Totuși, sunt nevoiți să apeleze la această soluție, altfel, riscă să nu-și onoreze comenzile.”
Conform legislației actuale, muncitorii stăini trebuie plătiți în România cu cel puțin valoarea salariului mediu brut pe economie, adică 4.162 de lei, însă salariile efectiv plătite pot fi mult mai mari, în funcție de poziția pe care este angajat. Doar în Arad, astăzi, erau aproape 2.500 de locuri de muncă vacante. În fiecare an, România stabilește un contingent de muncitori străini care pot fi angajaț. În august Guvernul a aprobat suplimentarea cu 8.000 a numărului de lucrători străini nou-admiși pe piața muncii, dintre care 4.000 permanenți și 4.000 detașați. Din datele Inspecției Muncii, rezultă că în România sunt activi peste 17.000 de salariați cetățeni străini, din exteriorul spațiului economic european. La mijlocul lunii octombrie, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunța peste 34.700 locuri de muncă vacante la nivel național.
Zeci de sportivi orădeni au protestat în mod inedit față de restricțiile impuse de autorități. Atleții s-au întâlnit în Piața Unirii din Oradea, unde s-au antrenat în aer liber timp de circa o oră.
Imaginile revoltătoare cu puii de urs chinuiți, publicate de asociația „Casa lui Patrocle” pe rețelele de socializare, au avut efect. Muncitorii forestieri care au smuls cu brutalitate puii din bârlogul lor și, apoi, i-au...
Val de proteste, în România! Polițiștii, ceferiștii și angajații din Sănătate au ieșit în stradă, la București și în alte orașe din țară, nemulțumiți de noile măsuri anunțate de Guvern, considerate anti-bugetari, dar...
Toate dosarele de pensie vor fi revizuite, în baza unor informații care vor fi necesare în formula de recalculare a acestora. Este anunțul făcut, astăzi, de ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ea a precizat că operațiunea...
Pandemia de COVID-19 a afectat piața muncii care se află într-o continuă schimbare. Anul 2020 a produs o modificare capitală a modului de desfășurare al activităților, mutate în majoritatea cazurilor...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019