Musulmanii din România sunt în sărbătoare! Timp de patru zile, aceștia celebrează sărbătoarea sacrificiului, Kurban Bayram, una dintre cele mai mari sărbători din calendarul islamic. Tradiția spune că în prima zi, dis de dimineață, după Marea Rugăciune Comună, bărbații se ocupă de sacrificiul ritualic, iar femeile de prepararea dulciurilor tradiționale. În credința musulmană, cele trei zile de sărbătoare sunt un prilej pentru împăcare, pentru a dărui celor nevoiași și pentru a fi împreună cu familia.
IUSUF MUURAT, muftiu, cultul musulman: "Are o tradiție destul de veche. Continuă tocmai de pe vremea profetului Avram, când el a vrut să-l sacrifice pe fiul său, pe Ismail. (...) Toți musulmanii care sacrifică animalul au datoria o parte să o consume cu familia, cea de-a doua parte cu rudele, prietenii, iar cea de-a treia parte au obligația să o împartă cu săracii."
În județul Constanța, trăiește cea mai numeroasă comunitate de turci și tătari din România, iar obiceiurile sunt păstrate de sute de ani.
EVREN OMER, etnic tătar: "Eu am moștenit de la tatăl meu, tatăl meu de la tatăl lui. Eu sper să dau moștenire copiilor mei. Familia mea, în fiecare an, taie câteva oi sau un taur și împarte la familiile nevoiașe."
VOX: "-Noi mâncăm mai condimentat, mai cu boia, mai iute. -Și totuși, musulmanii nu mănâncă carne de porc, ce puneți în ele? -Carne de oaie, de vită, orez, verdețuri, mirodenii."
VOX: "În preajma acestor sărbători, baclavalele prind alt contur. (...) Se ia de la generație la generație, (...) dar ideea este că nuca, zahărul, aluatul trebuie frământat cu inima, cu sufletul."
Sărbătoarea Kurban Bayram este pentru musulmani echivalentul Crăciunului creștin.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.
Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.
Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință. El a fost ucis cu pietre...
Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019