Muzeul de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București, primul beneficiar al uneia dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anti-cutremur. Sistemul de izolare seismică din Japonia este instalat, în premieră în România și în Europa, pentru unul dintre cele mai prețioase specimene din patrimoniul național, scheletul de Deinotherium gigantissimum, uriașul de peste 4 m înălțime și aproape tot atât lungime care poate fi observat încă de la intrarea în holul central al muzeului.
COSMINA STOIAN, reporter ”Dispozitivul este pregătit să protejeze scheletul Deinotherium gigantissimum de mișcarea scoarței terestre produsă de un cutremur. Pentru a demonstra performanța sistemului, toți vizitatorii muzeului vor putea testa și experimenta această tehnologie.”
ERNEST OBERLANDER TÂRNOVEANU, președinte, C.N.M.C ”Cel mai mare risc pentru patrimoniul cultural al României, după propriile noastre greșeli omenești, îl reprezintă factorul seismic. Sunt extem de bucuros că, într-un proiect cu caracter de pionierat, Japonia vine în ajutorul protecției patrimoniului României.”
Tehnologia se bazează pe un principiu nou și inovator, care implică două plăci extrem de subțiri, de doar 3 mm fiecare. În momentul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 4 grade, sistemul se activează și izolează în mod complet obiectul, de mișcarea solului. Este cea mai subțire tehnologie anti-seism disponibilă în lume, care protejează colecții de artă, obiecte de patrimoniu naționale, servere și spații de stocare a datelor în Japonia și America. Mai mult, a trecut proba a două cutremure majore în Japonia. La etajul unu al muzeului, vizitatorii pot vedea dispozitivul pentru demonstrații. Este o replică în miniatură a tehnologiei japoneze de prevenire a daunelor produse de cutremure, în scopul de a demonstra performanța sistemului, iar vizitatorii muzeului pot testa și experimenta tehnologia. Montarea sistemului a fost o adevărată provocare pentru partea română și pentru cea japoneză.
LUIS OVIDIU POPA, director, Muzeul ”Grigore Antipa” ”Am constatat că avem dificultăți în a manipula specimenul pe care voiam să îl protejăm și a fost nevoie de multă muncă și de expertiză muzeală, muzeotehnică, multă creativitate din partea celor de la tehnic. Am constuit un sistem care plasa tot ansamblul pe roți, astfel încât să putem mișca înainte, înapoi, pentru a aranja plăcile, sistemul de protecție, după care am adus din nou specimenul pe poziție. Astfel, în prezent se află pe acest sistem.”
TAKANORI SATO, președinte firmă producătoare ”Suntem încântați că am putut contribui, venind cu această tehnologie din Japonia, să contribuim la pregătirea Bucureștiului și a României, pentru un eventual cutremur, să protejăm monumentele și viețile oamenilor.”
În urma cutremurului din 1977, Muzeul ”Gerigore Antipa” a suferit pagube mari. Piesa principală, scheletul de Deinotherium gigantissimum a avut nevoie de nouă luni de muncă laborioasă, pentru a fi restaurată. Comoara Muzeului ”Antipa”, o piesă de valoare științifică mondială și un exponat de excepție din patrimoniul cultural al României nu ar mai putea supraviețui unui alt cutremur de asemenea magnitudine.
Situație tensionată cu privire la proiectul Magistralei 6 de metrou, Băneasa Otopeni! România riscă să piardă finanțare de 1,4 miliarde de lei oferită de Agenția Japoneză de Cooperare Internațională, dacă nu...
Expoziție inedită de reptile, la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București! Sunt 51 de specii de reptile, exemplare născute și crescute în captivitate, conform legislației internaționale.
"Unexpected Dali", o expoziție cu totul deosebită pentru iubitorii de artă, deschisă oficial la Muzeul Judetean Buzău! 150 de lucrări originale semnate de Salvador Dali, cel mai proeminent reprezentant al suprarealismului...
Primul album de benzi desenate despre momentul Revoluției din Decembrie 1989, lansat la Brașov! „Istorii din `89 în benzi desenate” este titlul albumului lansat, la împlinirea a 30 de ani de la Revoluție, la Muzeul de Istorie Brașov.
În primele două zile de la intrarea în vigoare a noilor reglementări privind interzicerea folosirii telefonului mobil și a oricărui dispozitiv prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul condusului, polițiștii...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019