Aromele, culorile și farmecul Indiei pot fi trăite, în acest weekend, la București. Casa Universitarilor găzduiește cea de-a XIII-a ediție a festivalului ”Namaste India”, loc în care numeroși expozanți, atât români cât și indieni și-au dat întâlnire pentru a crea un tablou complet al acestei țări de poveste, cu tot ceea ce înseamnă vasta sa cultură, diversitatea de tradiții, religii și limbi vorbite.
FLORINA ILICEA, reporter
”Printre tradițiile indiene pe care vizitatorii sunt invitați să le descopere se numără pictura cu henna: o artă a decorării pielii, care se folosește, în special la diferite momente de sărbătoare, precum nunțile. De asemenea, oamenii sunt invitați să participe la cursuri de yoga, la dansuri de Bollywood și să admire parada sari-urilor, cel mai vechi veșmânt al femeii indiene.”
VICTORIA GAL, profesor de yoga
”Sunt profesor de hatha yoga, de 11 ani, yoga tradițională, așa cum am învățat de la maeștrii mei, în India. Yoga este despre starea de bine, yoga este despre a cum să ne trăim viața în mod bucuros, în echilibru.”
DHAVEN, artist indian
”Ei practică Rangoli. Pornind de la o formă simplă, ele se contruiesc după de la sine și se obține, ulterior, ceva foarte frumos. Scopul Rangoli este mai mult decât decorarea și anume aduce noroc, prosperitate, armonie și fericire într-o zi de lucru. În cadrul Diwali (festival al luminilor) noi primim noi energii, noi vibrații și pentru asta facem Rangoli.”
Ediția de anul acesta se concentrează și asupra legăturii strânse dintre cultura indiană și cea română, evidențiată prin influența pe care a avut-o Amita Bhose, scriitoare și traducătoare din bengali și română.
CARMEN MUȘAT COMAN, director editură de carte
”Aici e o editură atipică, pentru că este o editură înființată pentru un om, prima traducătoare a lui Eminescu în Asia, Amita Bhose, care a fost profesoară la Universitatea București și a făcut puntea culturală între India și România. A tradus Tagore direct din bengali în română.”
De asemenea, cei prezenți la festival se pot delecta cu specialități culinare inedite.
VALENTIN DINCĂ, bucătar
”Avem karahi gosht, sunt niște bucățele de miel fragede cu ardei gras roșu, verde și condimente indiene. Este foarte bine servit cu orez cu șofran și cu fructe uscate. Avem cel mai cunoscut preparat, să zicem așa, de pui, chicken tikka masala, cu sos cremos, sos de ceapă, sos de roșii, unt și sos de caju. Putem să trecem și la preparatele vegetariene să trecem la un dal tarka sau un dal makhani.”
Surprize au fost pregătite și pentru cei mici, precum ateliere de pictură.
”Ceramica, în general, este foarte versatilă. Îți permite să lucrezi în diferite tehnici și, astăzi, le oferim copiilor atât obiecte de dimensiuni mici, care pot fi pictate cu markere speciale pentru pictură pe ceramic, cât și obiecte mari.”
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural ”Rabindranath Tagore”, sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România. Biletul de acces costă zece lei pentru adulți și cinci lei pentru pensionari, elevi și studenți. Copiii au intrarea gratuită.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019