Protestele la combinatul Mechel, din Câmpia Turzii, continuă! Aproximativ 100 de angajați, disponibilizați colectiv, s-au adunat din nou în fața combinatului, pentru a-și striga nemulțumirile. Protestatarii spun că au ajuns muritori de foame, din cauză că nu și-au primit nici la ora actuală salariile compensatorii la care au dreptul, după disponibilizare. Ei au protestat și săptămâna trecută, când au pătruns cu forța în incinta unității economice, revoltați că directorul refuză să vorbească cu ei. Oamenii spun că vor continua protestele până când cele trei salarii compensatorii datorate de patronatul rus și prevăzute în contractul colectiv de muncă le vor fi achitate de noua conducere a combinatului. Protestatarii spun că nu mai cred în promisiunile conducerii combinatului, potrivit cărora banii vor fi plătiți până pe 15 martie. Liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii a declarat că, potrivit contractului colectiv de muncă, plata salariilor compensatorii trebuia să se facă până pe 4 martie, și nu până pe 15. El a anunțat că sindicatul va face plângere în instanță, pentru recuperarea banilor. Grupul rus Mechel este activ în minerit, siderurgie, feroaliaje și energie electrică, iar în România controlează companiile Mechel Târgoviște, Mechel Reparații, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oțelu Roșu și Laminorul Brăila. Spre sfârșitul anului trecut, grupul a scos la vânzare mai multe active, pentru a-și reduce datoriile și a finanța un proiect minier. Mechel a redus în ultima perioadă producția și forța de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii scăzute pentru produsele combinatului. Începând din iunie 2012, la combinatul din Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.600 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 360 de angajați.
Proteste în fața Ministerului Economiei! Blocul Național Sindical și Sindicatul Liber Navalistul au cerut salvarea Șantierului Naval Mangalia, aflat în colaps.
Afirmațiile recente vehiculate pe rețelele de socializare, potrivit cărora un jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică la protestele din Capitală și-ar fi dat demisia, după ce și-a întâlnit părinții la protest, sunt complet false...
Noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, a facut public Raportul privind starea învățământului la momentul preluării mandatului. Acesta spune că salariul de bază în educație trebuie să reflecte respectul pe care noi îl dăm profesorului în societate și educației, precizând că indicatorii de performanță trebuie să vină în forma unor bonusuri, premii, suplimentar acestui salariu de bază.
Federația Națională Sindicală din Asistența Socială și Protecția Copilului FNS „PRO. ASIST” susține că este îngrijorată de prevederile proiectului ordonanței trenuleț. Sindicaliștii susțin că salariații se vor confrunta cu diminuări ale veniturilor nete.
Un nou protest al polițiștilor! Zeci de sindicaliști nemulțumiți au protestat în fața Palatul Cotroceni. Principalele lor revendicări se referă la grila de salarizare, modernizarea logisticii și dotarea cu echipamente tehnice de intervenție, precum și la ocuparea prin concurs a funcțiilor de conducere.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019