Noua lege a urbanismului generează și ea un val de controverse, prin faptul că permite construirea de clădiri fără a respecta limita de înălțime din zonă. Camera Deputaților a adoptat actul normativ fără să ia în considerare obiecțiile formulate de președintele Traian Băsescu în cererea de reexaminare. Legea este criticată dur și de reprezentanții societății civile, care spun că a fost creată pentru a sprijini specula imobiliară și pentru a-i ajuta pe dezvoltatori să scoată profit din piatră seacă. Și zonele turistice vor avea de suferit, în urma modificării arhitecturii centrelor istorice.
NICUȘOR DAN, președinte, Asociația "Salvați Bucureștiul": "Prima modificare importantă este că, acolo unde aveai două etaje, trebuia să construiești două etaje, noua lege îți dă posibilitatea să faci patru. Apoi, îți mai dă voie să ai mai mult cu 20% peste regimul zonei. Este o presiune a dezvoltatorilor imobiliari, (...) care, prin acest circuit al hârtiilor, cumpără o casă de două etaje și, din două hârtii, deodată are voie să construiască patru etaje și are un profit de 50%."
Nicușor Dan vine cu două exemple. În spatele a două locuințe cu două etaje, din zona Pieței Lahovari, urmează să fie construită o clădire de patru etaje, iar în mijlocul unui spațiu verde din zona Răzoare, se va ridica un turn de 20 de etaje. Ambele proiecte vor primi aprobare, pentru că noua lege permite acest lucru.
VOX: "Eu sunt în excursie, nu sunt din București, dar nu sunt deloc încântat de arhitectura din România."
VOX: "Păi, o părere foarte bună, dacă se construiește nou."
VOX: "Nu știu, mi se pare ceva absurd."
Toate proiectele imobiliare depuse la primării, care nu au primit încă aviz negativ, vor putea fi evaluate după noua lege.
Construcțiile ar putea fi autorizate mai simplu! Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației, Cseke Attila, a anunțat că a avut loc prima reuniune a comisiei care lucrează pentru elaborarea...
România are un nivel scăzut de trai, comparativ cu alte state europene, dar, în mod surprinzător, se situează printre țările fruntașe la risipa de hrană. Totuși, românii au devenit conștienți de această risipă...
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Legea care prevede majorarea pensiilor cu 40% este constituțională! Judecătorii Curții Constituționale a României au respins obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea rectificării bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care gospodăria țărănească va fi scutită de impozit pe terenuri și clădiri. Acest lucru este posibil cu condiția ca respectiva gospodărie să fie înscrisă într-o cooperativă...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019