Atenție la vopseaua de ouă! Conține tot mai mulți aditivi și coloranți artificiali. Un studiu realizat de asociația InfoCons în perioada 2015- 2019 pe 59 de mărci de vopsea de ouă relevă că numărul de aditivi din vopseaua de ouă a crescut cu 58% în ultimii patru ani. Studiul mai arată că vopseaua nu mai este atât de eficientă. Cu alte cuvinte, se colorează ouă mai puține cu mai multă vopsea.
COSMINA STOIAN, reporter
"În anul 2015, numărul maxim de aditivi găsiți în vopseaua de ouă a fost de 7, în 2016 și 2018 de 10, iar 2019 ne aduce un număr maxim de 12 aditivi găsiți într-un singur produs. Deasemenea, în anul 2015, cu doar 10 grame de vopsea se puteau colora 30 de ouă. În 2016 și 2018, cu 20g puteam vopsi între 40 si 60 de ouă, în timp ce anul acesta cu 21 de grame vopsim mai puține ouă, respectiv 30 de bucăți."
Cei mai utilizați aditivi sunt acidul lactic, azorubina, albastru briliant, tartrazina și acidul citric.
SORIN MIERLEA, președinte, InfoCons România
"Ar trebui să înțelegem, să știm că și vopseaua are aditivi. În testele pe care le-am realizat, am descoperit un număr de 32 de aditivi diferiți. (...) Am ajuns la concluzia că undeva la 58% din aditivi au crescut numeric pe tot ceea ce a însemnat această perioadă. Trebuie să fim de două ori mai responsabili, de două ori mai atenți, mai ales că pe masa de Paști, punem mâncare și pentru copii și pentru părinții noștri!"
Dacă vopseaua de pe ou se ia pe degete în timpul curățării, înseamnă că a fost de calitate inferioară. De asemenea, dacă se crapă coaja oului fiert, vopseaua și chimicalele din ea pătrund în ou.
SORIN MIERLEA, președinte, InfoCons România
"Din păcate, de cele mai multe ori și când discutăm de un produs cu mulți aditivi, s-ar putea ca același tip de aditiv să îl găsim și în suc și în mâncare și în vopsea și peste tot. Atunci, la o singură masă nu îl ingurgităm o dată, de două ori, ci de 99 de ori și atunci probabilitatea de a avea anumite efecte deja este destul de mare."
Ne putem asigura că nu suntem în pericol, optând pentru metode naturale de vopsit ouăle, cu foi de ceapă, varză roșie, suc de sfeclă, șofran, vin roșu sau boia. Specialiștii atrag atenția că nu este indicat să păstrăm ouăle fierte mai mult de 5-7 zile, și asta cu condiția să le tinem la frigider.
În postul Paștelui, conform tradiției, credincioșii consumă produse vegetale, iar alimentele care conțin proteină animală sunt eliminate din meniul zilnic. Pentru a veni în întâmpinarea celor care postesc, industria...
Mare atenție la alimentele pe care le consumați în Postul Crăciunului! Chiar dacă pe piață există o gamă variată de produse pentru vegetarieni, nu toate sunt sănătoase. Avertismentul vine din partea...
Indicatoare rutiere bilingve, vandalizate în județele Harghita și Mureș! Denumirea în limba maghiară a orașelor Miercurea Ciuc și Odorheiul Secuiesc, din Harghita, și a localității Trei Sate din județul Mureș, au fost acoperite...
O mie de ouă, vopsite cu foi de ceapă roșie la Mănăstirea Șag! Tradiția vopsirii celor aproximativ o mie de ouă este una veche de cel puțin 70 de ani la Mănăstirea Timișeni-Șag, aflată la aproximativ 15 kilometri de Timișoara.
Fermierii, contraziși de Ministerul Agriculturii! Potrivit unui comunicat transmis de ministerul condus de Petre Daea, scumpirea cărnii de pasăre și porc nu este justificată de situația din piață.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019