Proiectul urbanistic destinat construirii bulevardului Uranus din capitală a făcut o nouă victimă printre clădirile de patrimoniu din zonă. De mai bine de trei ani, de când durează lucrările, peisajul este absolut dezolant, iar traficul rutier se desfășoară cu dificultate. Problematica implicată de șantierul în cauză a iscat un adevărat scandal între Primăria Municipiului București și mai multe ONG-uri, care spun că demolările efectuate sunt abuzive.
DOINA VELEA, Grupul pentru Patrimoniu și Acțiune Civică: "-De ce le demolează, aceste clădiri? -Pentru că trebuie să treacă pe aici diametrală nord-sud și accesat este o foarte bună ocazie ca să spunem, pentru a nu știu câta oară, că într-un oraș civilizat de secol XXI, nu se demoleză patrimoniul construit ca să lărgești drumuri."
În schimb, locuitorii din zonă sunt mulțumiți de inițiativa autorităților.
VOX: "Toate să se demoleze, care aduc numai mizerie și, era o infecție aici! Era plin de gunoi, acolo, o infecție!”
Primăria Bucureștiului a cerut Ministerului Culturii declasarea a șase clădiri-monument din zonă pentru a putea construi bulevardul Uranus. Doar Hala Matache și două imobile din vecinătate și-au păstrat statutul clădiri de patrimoniu și nu pot fi demolate.
Protest, la ușa Guvernului! Membrii organizației de mediu Greenpeace au protestat, miercuri, în Piața Victoriei, față de posibila retragere a dosarului de înscriere în Patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană.
Obiect de patrimoniu, descoperit întâmplător la Oradea, într-o zonă în care se lucrează la noua linie de tramvai, de lângă pârâul Peta! Este vorba de unul dintre stâlpii ansamblului în stil seccesion care...
Incendiu de proporții la Oradea. Palatul Episcopiei Greco-Catolice a fost cuprins de flăcări, sâmbătă seara. Focul a fost atât de violent, încât mai multe turnuri au început să se prăbușească.
Muzeul Literaturii Române și-a închis porțile pentru vizitatori, după mai bine de patru decenii de existență. Și asta deoarece clădirea care îl găzduia a fost retrocedată. Patrimoniul Muzeului va fi mutat la Casa Presei. Angajații se pregătesc să elibereze spațiul și pun în cutii manuscrise și cărți de valoare inestimabilă. Fiecare din încăperile muzeului are semnificația sa. În camera de la parter, de exemplu, era...
Orașul București candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021. O veste bună dacă ne gândim la beneficiile pe care le poate oferi un asemenea titlu onorific. Procesul de accedere începe cu șase ani înainte și este în primul rând un proces de schimbare pentru imaginea orașului, pentru infrastructura și pentru sectorul său cultural. Vestea proastă este că în ultimii ani degradarea patrimoniului arhitectural bucureștean s-a accelerat, arată un raport realizat de Asociația pentru Protecția și Documentarea Monumentelor și Patrimoniului din România.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019