Reprezentantii unei asociatii ecologice au descoperit în comuna botosaneana Corlateni zeci de hectare de soia care a suferit modificari genetice. Ecologistii au demonstrat, cu teste rapide la fata locului, ca soia cultivata pe anumite suprafete este modificata genetic, lucru interzis în tara noastra. Autoritatile locale asteapta rezultatele analizelor de laborator pentru a lua masuri. Reprezentanţii asociaţiei au trimis o serie de probe si la un laborator specializat din Viena, probe care au iesit tot pozitive. Una din tarlale fusese proaspat arata. Proprietarul spune ca soia era coapta.
AMBIANŢA: "-Vrem sa stim ce ati facut, unde este, ce ati recoltat de aici. -De pe tarlaua asta? -Da! -Pai e livrata, ce era sa fac cu dânsa? -Stiati ca sunt modificate? -Nu, nu, de unde sa stiu, ce, sunt biochimist?!"
Probele prelevate de ecologişti de la plantele ramase pe terenul arat au iesit, din nou, pozitive.
AMBIANŢA: "Se observa a doua liniuta, ceea ce ne confirma ca aceasta cultura este modificata!"
Autoritatile locale vor lua, însa, masuri abia dupa ce vor primi rezultatele de la un laborator autorizat din România.
comisar-şef RODICA ZELINCÃ, Garda de Mediu Botoşani: "Dupa ce vom elucida cazul cu privire la existenþa sau inexistenta de soia modificata genetic si primirea rezultatelor de la laboratoarele specializate, detinatorul de cultura va fi sanctionat cu amenda prevazuta de lege."
Amenda pentru cultivarea de organisme modificate genetic este de pâna la 80 de mii de lei. Soia modificata este interzisa în toata Uniunea Europeana.
GABI PÃUN, presedinte Asociatia Agent Green: "Tot mai multe studii stiintifice scot la iveala faptul ca unele organisme modificate genetic pot cauza chiar toxicitate pentru organele interne, rinichi si ficat."
Membrii Asociatiei au dat foc, în mod simbolic, la un sac plin cu soia modificata genetic.
Incendiu puternic, pe terenurile de lângă localitatea Husasău de Tinca, în sudul județului Bihor! 300 de hectare de orz au fost mistuite în numai câteva minute. Se pare că focul a fost declanșat de un scurtcircuit produs la sistemul electric al unei combine. Tractoarele și combinele au continuat să taie orzul și au brăzdat terenul, pentru a opri extinderea flăcărilor spre pădurea de lângă lan.
Bucurie maximă pentru localnicii și turiștii care vizitează rezervația de urși de la Zărnești, județul Brașov! Aceștia au acum la dispoziție un trenuleț cu 24 de locuri, adus special din Franța, contra sumei de 25.000 de euro.
Sute de hectare de vegetatie uscata cuprinse de flacari, in judetul Hunedoara! Aproape 30 de focare de incendii au izbucnit, în ultimele zile, în mai multe zone din judet. In ciuda eforturilor pompierilor, din cauza vântului, suprafata mistuita de flacari s-a dublat. Primele focuri au fost semnalate în urma cu doua zile, când nori negri de fum s-au ridicat din padurile de pe versantii muntosi.
Peste 350 de școli din întreaga țară, evaluate în anul scolar 2010/2011, au primit Certificate de Participare la Programele «Eco-Schools» și Steagul Verde, simbolul ecologiștilor.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019