Un bărbat din Timișoara a inventat un dispozitiv care ar putea salva vieți, în cazul unui cutremur puternic sau în cazul unor scurgeri de monoxid de carbon. La producerea unui seism de magnitudine peste 5, aparatul oprește alimentarea cu gaze în mod automat, chiar dacă se întrerupe curentul electric.
AMBIANȚĂ: "Simulez o mișcare a pământului în plan vertical și în acest moment a declanșat dispozitivul închiderea gazelor spre zonele afectate de cutremur."
Aparatul ce cântărește 30 de kilograme se montează pe o conductă de gaze, într-un loc special, la intrarea în orase, sau în cartiere mai mari. Dispozitivul creat de timișorean a fost răsplătit cu medalia de aur la Salonul Internațional de la Geneva, cel mai important eveniment în domeniul inovațiilor pe plan mondial.
REMI RĂDULESCU, inventator: "Am avut juriu, am avut foarte mulți vizitatori, oamenii sunt sensibili când vine vorba de o idee care să vină să le salveze viețile, eu am participat la clasa F, securitate, salvare, alarmă."
Nu a fost însă pentru prima dată când invențiile lui Remi Rădulescu au făcut furori la Salonul de invenții de la Geneva.
AMBIANȚĂ: "Este pentru a șasea oară, m-am prezentat la salonul de invenții de la Geneva unde am obținut cinci medalii de aur, două de argint și opt premii speciale de la diverse state."
Dispozitivul costă aproximativ 300 de euro, dar până acum nici o companie de gaze românească nu s-a arătat interesată.
Inventivitatea românească, premiată din nou în străinătate! Un produs alimentar realizat de cercetătorii din Galați a câștigat Medalia de aur la Salonul de Inventică de la Geneva de anul acesta. Este vorba de un pate vegetal preparat exclusiv din bob și linte roșie, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Cei patru specialiști de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați au lucrat doi ani pentru a obține produsul. Acesta nu are aditivi și conține toți aminoacizii esențiali de care are nevoie corpul uman, precum și carbohidrați cu indice glicemic foarte scăzut.
prof. univ. dr. IULIANA APRODU, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor
"Am brevetat anul trecut un procedeu care se referă la obținerea unui produs tartinabil vegetal din leguminoase precum bob și linte."
dr. ing. LIVIA PĂTRAȘCU, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor
"Noutatea constă în faptul că am propus obținerea la nivel industrial a unui produs tartinabil vegetal din făină integrală de leguminoase cu bob... și anume bobul si lintea."
Principalele avantaje ale produsului sunt lipsa alergenilor și cantitatea mare de antioxidanți.
prof. univ. dr. IULIANA APRODU, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor
"Nu prezintă potențial alergen. Este o problemă pe care o identificăm la produsele din soia. În plus, mai este și aspectul că tot mai multe studii arată că soia ... este modificată genetic."
dr. ing. LIVIA PĂTRAȘCU, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor
"Cu toate că este un produs premium, prețul va fi acceptabil, pentru că ingredientele din acest produs sunt naturale ... nu avem foarte multe ingrediente scumpe."
Inventatorii speră că pateul din bob și linte va ajunge în magazine spre sfârșitul anului.
Inventatorii români sunt marii câștigători ai ediției din acest an a Salonului Internațional de Inventică de la Geneva. Toate cele 30 de invenții românești prezente în cadrul prestigiosului eveniment au fost premiate. Marele premiu a revenit tot unor români, dar sub egida unei companii elvețiene, care a cumpărat patentul în urmă cu trei luni. Tehnologia premiată, numită OnAirCamera, a fost creată de o echipă de cercetători români din cadrul Centrului Est-European pentru Cercetare Aplicativă Interdisciplinară și se adresează deținătorilor de telefoane inteligente.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019