Experții Organizației Mondiale a Sănătății susțin planul ministerului de resort din România de a organiza licitații centralizate la nivel național pentru achiziția de medicamente și consumabile. Potrivit oficialilor O.M.S., această inițiativă va aduce economii la buget, fapt care va permite tratarea unui număr suplimentar de pacienți în clinicile de stat. În Croația, s-au realizat astfel economii de 20%. Printre țările care au ales această abordare, se mai numără Marea Britanie, Danemarca, Franța, Italia și, în unele domenii, Statele Unite ale Americii. Ministerul Sănătății de la București avertizează că numărul contractelor cadru este exagerat de mare.
RAED ARAFAT, secretar de stat, Ministerul Sănătății "Peste 400 de spitale cu câte 25-30 de contracte cadru în derulare, fiecare dintre ele. Dacă le multiplicăm, vă dați seama care este volumul contractelor la nivel național."
Spitalele nu vor mai cumpăra medicamente și consumabile pe cont propriu. Ministerul Sănătății va centraliza necesarul, iar câștigătorul licitației va furniza produsele pentru toate clinicile din țară. Specialiștii străini avertizează că eventualele sincope în aprovizionare ar pune în pericol viețile a mii de pacienți.
PETER EVANS, expert achiziții, O.M.S. "Este bine să ai un stoc undeva în țară, într-un loc central, pentru distribuție. În caz de evenimente nefericite, care îi afectează pe furnizori."
Medicii din țară au atras deja atenția asupra riscului unui blocaj național din cauza eventualelor probleme ale furnizorilor. Producătorii de medicamente se tem, la rândul lor, că furnizorii și producătorii care nu vor câștiga licitațiile ar putea intra în faliment.
PETER EVANS, expert achiziții, O.M.S. "Companiile mari vor avea posibilitatea să ofere prețuri mai bune. Și când oferă asta, ar trebui să câștige."
Primele licitații centralizate ar putea avea loc în luna iunie.
Site-uri importante, precum ROeID, Ghișeul.ro, Sistemul Electronic de Achiziții Publice și e-Guvernare, gestionate de Autoritatea pentru Digitalizarea României, au devenit indisponibile, marți-dimineață. Potrivit președintelui...
Proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2025 vor intra, miercuri, în dezbatere parlamentară. Potrivit programului aprobat de birourile permanente unite ale Senatului și Camerei...
Statul, pus la dietă! Proiectul de buget pe 2025 prevede mai puțini bani pentru Administrația Prezidențială, Senat și Camera Deputaților. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că a prezentat bugetul în cadrul coaliției și s-a convenit reducerea cheltuielilor statului.
Rezultat optimist, al întâlnirii dintre premierul Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, și președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru. Vom rămâne în deficit de 7% și în ținta...
Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna mai, iar Crin Antonescu rămâne candidatul coaliției de guvernare la funcția supremă în stat. Așa au decis liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR-minorități, reuniți, miercuri-seară...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019