Refugiații din Ucraina găsesc, în țara noastră, găzduire, atât în casele românilor care le sar în ajutor fără să stea pe gânduri, cât și în centre special amenajate. În Sectorul 6, opt astfel de centre au devenit adăposturi pentru femeile, copii și bătrânii care au fugit din calea armatei lui Putin, iar al nouălea este în pregătire. În aceste centre, oamenii alungați din țara lor de realitatea brutală a războiului primesc tot ce este necesar, dar angajații se străduiesc să le aducă și un pic de bucurie.
PAUL MOLDOVAN,, administrator public, Sector 6
”În principal, primirea se realizează în cămine, în facilități ale Direcției pentru Servicii Sociale a sectorului, în unități școlare, acolo unde găsim, sau apartamente sociale, acolo unde avem disponibil locuri. Le asigurăm hrană, produse igienice, chiar și consiliere juridică, produse alimentare, tot ce putem să le asigurăm acestor oameni, noi o facem.”
CLAUDIA DOBROMIR,medic, responsabil centru
”Am aflat că unul din copiii familiei care s-a cazat la noi, este o familie cu 13 copii, împlinește un an. Ne-am mobilizat, personalul care deservește centrul, și i-am luat un tort, am luat sucuri și dulciuri pentru toți copiii din centru și pentru toți, toate persoanele pe care noi le găzduim și i-am cântat la ”La mulți ani”, ne-am îmbrățișat. Am creat un moment de bucurie.”
Despre români nu se spune degeaba că sunt o nație de oameni ospitalieri. Modul în care au sărit mulți români în ajutorul refugiaților, fără să aștepte vreun sprijin financiar de la stat, arată acest lucru. Este nevoie, însă, în continuare, de voluntari, de spații de cazare, de resurse de hrană, medicamente și produse de strictă necesitate, dar și de strategii bine gândite, pentru a le asigura ucrainenilor alungați de ruși din țara lor tot ce este nevoie pentru a supraviețui în timpul pribegiei.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019