Obezitatea, o problemă de sănătate publică majoră, care afectează tot mai multe persoane, indiferent de vârstă! În țara noastră, prevalența obezității este în creștere, ceea ce indică o posibilă viitoare creștere a incidenței cancerelor asociate. Conform datelor statistice, un român din doi are probleme cu greutatea.
CRISTINA FEDOROVICI, psihoterapeut ”Un pacient care se confruntă cu astfel de boală îi va fi aproape imposibil să se descurce de unul singur sau fără un suport psihologic adecvat, pentru că e nevoie de acest suport, pentru că este foarte greu să găsești în tine resursele necesare ca, zi de zi, să te asiguri că îți pui în farfurie exact ceea ce trebuie să mânânci.”
Copiii și adolescenții sunt cei mai vulnerabili și este important să fie ajutați să lupte cu această boală sau să prevină instalarea ei.
DACIANA TOMA, medic de familie ”Trebuie să fie o relație de încredere și obișnuiesc să le zic pacientelor, de exemplu, că medicul de familie, medicul ginecolog și preotul trebuie să îți fie de suflet și, dacă nu ai această relație, nu ai decât să îți găsești pe altcineva, pentru că e o relație de parteneriat, de multă vreme, pe durată lungă.”
Obezitatea este o boală, este pe viață și este un factor de risc important pentru sute de alte afecțiuni, inclusiv multe forme de cancer. Programele de prevenție și educație sunt esențiale pentru a gestiona prevalența în creștere a obezității, în România.
CĂTĂLINA POIANĂ, președinte, Colegiul Medicilor din România ”Cel mai important lucru, mai ales când e vorba de boli cronice, este prevenția și pentru prevenție, deja, primii pași sunt făcuți, pentru că, în contractul-cadru, este decontată consultația care presupune prevenție și acest lucru e important, pentru că prevenția și această primă consultație poate să depisteze, să identifice persoanele care sunt cu obezitate sau care sunt la risc de a dezvolta obezitate.”
O barieră majoră în gestionarea obezității o reprezintă stigmatizarea. Persoanele care suferă de obezitate se confruntă cu trăiri personale, precum rușine, vinovăție, scăderea stimei de sine, cât și cu discriminare din partea familiei și a colegilor. Ajung, astfel, la probleme psihologice, precum depresia, anxietatea sau tulburările de alimentație. Toate acestea reduc motivația pentru schimbări benefice și astfel perpetuează un ciclu negativ. Este nevoie de o schimbare de perspectivă, spun psihologii. Obezitatea nu este doar o problemă individuală, ci o boală complexă influențată de factori genetici, biologici, psihologici și sociali, iar compasiunea și acceptarea sunt piloni de bază în tratamentul obezității. Asociația Împreună Împotriva Obezității le oferă persoanelor afectate sprijin pentru un stil de viață sănătos și combate cu informații validate medical miturile și neadevărurile spuse frecvent despre această boală.
Nereguli grave descoperite de comisarii Protecției Consumatorilor, la o fermă din Domnești, județul Ilfov! În urma unor sesizări privind mirosurile insuportabile și mizeria, comisarii ANPC au verificat, marți, ferma respectivă, care ”funcționează...
Peste jumătate dintre români au carii dentare, iar un sfert din populație suferă de afecțiuni și sângerări gingivale sau de boală parodontală deja instalată. Asta rezultă din Barometrul Stomatologiei 2025, ale cărui date au fost prezentate...
Un stil de viață sănătos este foarte important pentru menținerea stării noastre de sănătate și reducerea îmbolnăvirii, atrag atenția medicii și specialiștii în domeniu. Alimentație sănătoasă înseamnă, în primul rând, echilibru între alimentele consumate la fiecare masă, dar și diversitate a acestora și a suplimentelor. Astfel organismul nostru trebuie să beneficieze de toate substanțele nutritive necesare funcționării în condiții optime, pe perioadă îndelungată, pentru a nu ajunge să ne îmbolnăvim.
Starea precară a sănătății românilor, reflectată în Raportul ”Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU Cycle” 2024, publicat de Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică! Conform...
Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 25%, în lunile următoare, pe fondul scumpirii furajelor. Și asta deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei. Avertismentul vine din partea...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019