Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei, ocrotitorul României! Pe lângă faptul că această zi este considerată o mare sărbătoare a ortodoxiei, în tradiția populară se spune că în noapte de dinainte lupii se adună și atacă gospodăriile, strigoii umblă pe ulițe, iar oamenii se pot apăra de ei cu ajutorul usturoiului. Tot în noaptea de Sf. Andrei, fetele nemăritate își pot visa ursitul. De asemenea, animalele din gospodărie pot fi apărate de rele cu ajutorul busuiocului și usturoiului.
AMBIANȚĂ "- Bunicule, ce facem cu busuiocul? - Îl frământăm bine și îl amestecăm cu tărâțe de dat la oi. - De ce? - Pentru spiritele rele."
Din moși strămoși se spune că spiritele rele stau ascunse în cenușa fierbinte din vatră.
AMBIANȚĂ "Acum trebuie să scoatem cenușa, ca să nu se ascundă spiritele rele aici ca să ne bântuie tot anul."
Sărbătoarea Sfântului Andrei este de bun augur pentru fetele nemăritate.
AMBIANȚĂ "- Vai, fetelor! - Ce ai văzut? - Un băiat foarte frumos. - De la noi din sat? - Nu, nu-l cunosc. Nu l-am văzut niciodată!"
Pentru a afla cât de rodnice vor fi livezile și ogoarele, oamenii pun grâu la încolțit în vase mici de lut, iar în apă pun crenguțe de vișin. Dacă va crește grâul frumos până la Anul Nou, înseamnă că urmează un an îmbelșugat pentru gospodarul care l-a pus la încolțit. Dacă din contră, va fi pipernicit sau se va usca până la Anul Nou, înseamnă că urmează o perioadă plină de nevoi și sărăcie. De ziua Sf. Andrei este interzis să muncești în casă sau să pornești la drum, că poți avea necazuri. De asemenea, nu se dă cu mătura prin casă ori prin curte, nu se aruncă gunoiul, nu se face pomană și nu se dă nimic cu împrumut. De Sf. Andrei, circa 670.000 de români își serbează ziua onomastică.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
Favorit TV a pregătit un adevărat festival de emisiuni, ce vor fi difuzate în perioada sărbătorilor pascale. În sâmbăta Paștelui, îndrăgita prezentatoare și interpretă de muzică populară, Raluca Diaconu...
„Start Show România”, spectacolul de divertisment si muzică live produs și difuzat de Național TV, apreciat de tot mai mulți telespectatori, atrage și atenția celebrului realizator de emisiuni radio și coordonator...
O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.
Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019