Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri noi modificări pentru elevi și studenți, dar și pentru cei vârstnici. Șeful statului a explicat de ce ar fi extrem de riscant să se redeschidă unitățile de învățământ, menționând numărul mare de cazuri noi de COVID-19 și faptul că elevii pot duce virusul la școală sau de la școală acasă.
KLAUS IOHANNIS, președintele României „În concluzie, s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Deci, nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri. Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum, și până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară. Repet: grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar. Aici sunt totuși câteva excepții, pe care vreau să le detaliez. Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenție, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale. Examenele naționale - Evaluarea Națională și Bacalaureatul - se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare. Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației. Așadar, nu se deschid școlile, nu se deschid universitățile, se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie, situația școlară se încheie. Anul școlar se va încheia cu mediile încheiate, cu situațiile încheiate, și, în acest fel, evităm riscuri majore. Gândiți-vă că nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte, de exemplu, distanțarea între elevi, nici dacă ar merge în mai multe ture. În concluzie, s-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor.”
O a doua temă, foarte importantă, se referă la intervalul orar în care persoanele de peste 65 de ani pot ieși din casă.
KLAUS IOHANNIS, președintele României „Având în vedere că vremea se încălzește, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, tot prin ordonanță militară, se va schimba acest interval. Deci, persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 07:00 până la ora 11:00 și seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului.”
Între timp, ordonanța militară nr. 10, anunțată luni seară de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare. Pe lângă măsurile anunțate de președintele Klaus Iohannis, a fost prelungită suspendarea zborurilor din și înspre România în cazul a 13 țări, între care Italia, Spania, Marea Britanie, Franța, Germania și Austria. Totodată, ordonanța prevede că, pe durata stării de urgență, trimiterile poștale înregistrate pot fi predate destinatarilor de către personalul Companiei Naționale Poșta Română prin introducerea în cutia poștală sau, în lipsa acesteia, prin afișarea la adresa destinatarului, cu o singură excepție - actele de procedură judiciară. Toate detaliile ordonanței pot fi parcurse în Monitorul Oficial al României, partea 1 și pe site-ul stirioficiale.ro.
Klaus Iohannis susține că nu acceptă discriminări în privința românilor nevaccinați! Șeful statului a declarat, în cadrul unei vizite efectuate în Parcul Natural Comana, că pandemia nu poate fi învinsă prin discriminare, ci prin vaccinare.
Trei elevi au fost eliminați de la proba de matematică a Evaluării Naționale, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Elevii au fost descoperiți, joi, cu telefoane mobile în sala de examen, lucru...
Emoții mari, astăzi, pentru viitorii liceeni! Absolvenții de clasa a VIII-a au susținut prima probă a examenului de Evaluare Națională: cea la limba și literatura română. Elevii au avut de rezolvat două subiecte, cu un total de 16 cerințe.
Momente emoționate, pentru absolvenții clasei a VIII-a din cadrul Liceului Teoretic Național din București! La festivitatea de absolvire au participat elevi, cadre didactice, dar și părinții adolescenților...
Elevii bucureșteni se întorc în bănci! Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București a hotărât ca toți elevii să se întoarcă fizic la cursuri începând de mâine. Decizia a fost luată ca urmare...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019