Scumpiri record în ultima luna la oua. În toate magazinele din tara, preturile au explodat. In unele cazuri, preturile au fost majorate cu circa 40 de procente. Potrivit Newsin, producatorii au si o explicatie. De la începutul anului, Uniunea Europeana a impus tuturor statelor membre modernizarea spatiilor în care stau gainile, iar ouale de calitate inferioara, provenite de la gainile stresate n-au mai avut loc pe piata. Aproape un sfert din ouale care ajungeau pe masa românilor proveneau din import, din state care nu respecta noile norme de crestere a gainilor. Ouale din aceasta categorie au primit interdictie de intrare pe piata romaneasca, incepand cu 1 ianuarie 2012.
ILIE VAN, presedinte, U.C.P.R. "Schimbarea custilor a dus la o oferta mai mica de oua si un cost mai mare pe ou. In toata Europa este bulversata piata oualor, de înlocuirea custilor conventionale cu custi îmbunatatite. În perioada asta, România importa circa 20-25% din piata din tari membre ale Uniunii Europene."
Daca în urma cu o saptamâna, oul costa aproximativ 50 de bani, acum în magazine nu se mai gasesc oua mai ieftine de 90 de bani. Situatia este aceeasi în toata tara.
VOX "- Sunt mai scumpe decat de obicei? - Da, da! - Si ce parere aveti? - Cumparam, ca ce sa facem? Normal ca sunt scumpe ouale la pensiile noastre, mergem si noi unde sunt mai ieftine."
Oamenii spera ca preturile vor cobori, daca taranii vor aduce mai multe oua pe piata, de la jumatatea lunii viitoare. Crescatorii de pasari avertizeaza, însa, ca vremea oualor ieftine a trecut. Noile tehnologii presupun cheltuieli mai mari pe investitii si, automat, produse mai scumpe. Vorbim despre o piata în care anual se vând 3,6 miliarde de oua.
O mie de ouă, vopsite cu foi de ceapă roșie la Mănăstirea Șag! Tradiția vopsirii celor aproximativ o mie de ouă este una veche de cel puțin 70 de ani la Mănăstirea Timișeni-Șag, aflată la aproximativ 15 kilometri de Timișoara.
Atenție la vopseaua de ouă! Conține tot mai mulți aditivi și coloranți artificiali. Un studiu realizat de asociația InfoCons în perioada 2015- 2019 pe 59 de mărci de vopsea de ouă relevă că numărul de aditivi din vopseaua de ouă a crescut cu 58% în ultimii patru ani. Studiul mai arată că vopseaua nu mai este atât de eficientă. Cu alte cuvinte, se colorează ouă mai puține cu mai multă vopsea.
Fermierii, contraziși de Ministerul Agriculturii! Potrivit unui comunicat transmis de ministerul condus de Petre Daea, scumpirea cărnii de pasăre și porc nu este justificată de situația din piață.
În pregătire, o lege care ar putea avea ca efect scumpirea apei îmbuteliate! Ministerul Economiei a pus în dezbatere un proiect de lege privind resursele hidrominerale, care prevede ca terenul adiacent surselor de apă...
Vopsitul oălor, misiune îndelungată și costisitoare în România! Potrivit datelor publicate de grupul energetic E.ON, pentru a fierbe și vopsi ouăle de Paști, în țara noastră sunt necesare trei zile de energie solară, în timp ce în Germania...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019