Senatul a respins, în calitate de primă cameră legislativă sesizată, ordonanța de urgență privind contribuția personală suportată de asigurați, în sistemul medical privat. Textul actului normativ prevede ca, în situația în care asigurații optează să beneficieze de unele servicii medicale la furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic de specialitate, respectivii furnizori pot solicita acestor asigurați, pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tariful practicat de furnizor pentru rezolvarea cazului sau, după caz, tarifele serviciilor medicale acordate și tarifele corespondente suportate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
FLORINA ILICEA, reporter ”Dacă ordonanța de urgență ar fi adoptată, contribuția personală pentru fiecare categorie de servicii medicale ar urma să fie afișată pe pagina de internet și la sediul fiecărui furnizor din sistemul privat de sănătate. Contribuția ar fi plătită de către asigurați, în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate în domeniu.”
Președintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a explicat că, astfel, s-ar produce o inechitate între sistemul public și cel privat, opinie împărtășită și de alți membri ai comisiei. Urmează votul din Camera Deputaților, care este for decizional.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019