Nu vă lăsați păcăliți de escroci! InfoCons, organizație neguvernamentală care apără drepturile consumatorilor, a oferit o serie de sfaturi pentru a evita să fiți înșelați de escrocii care nu urmăresc decât să se îmbogățească de pe urma dumneavoastră.
TORA APETRII, reporter
"În fiecare an oamenii pierd sume mari de bani din cauza activităților escrocilor, care ne asaltează cu înșelăciuni online, prin poștă, e-mail, direct la ușă, sau la telefon. Răufăcătorii au drept țintă persoane din toate mediile, de orice vârstă și nivel al venitului."
Solicitați întotdeauna sfaturi avizate în cazul în care o ofertă implică bani, timp și angajament. Trebuie să știți că nu există scheme garantate de îmbogățire rapidă, singurele persoane care se îmbogățesc sunt escrocii. Nu acceptați imediat ofertele sau propunerile. Dacă credeți că ați dat peste o oportunitate nemaipomenită, insistați asupra acordării unei perioade de timp, pentru a solicita consiliere avizată, înainte de luarea unei decizii. Nu cedați bani și nu semnați nimic până ce nu v-ați documentat și nu ați verificat acreditarea companiei cu care aveți de-a face. Nu vă bazați pe recomandări înflăcărate: căutați dovezi cu privire la succesul unei companii. Mai degrabă logați-vă direct pe website-ul ce vă interesează, decât să faceți clic pe link-urile dintr-un e-mail. Niciodată nu trimiteți bani și nici nu oferiți date despre cardul de credit sau contul online persoanelor necunoscute și în care nu aveți încredere. Escrocii sunt imaginativi și manipulatori. Știu cum să vă convingă să oferiți răspunsul pe care îl caută.
Înselătoria prin metoda `accidentul` a fost dejucată de un pensionar de 61 de ani din Medgidia! Bărbatul a reușit să prinda cu ajutorul poliției un grup de escroci care încercau să-l înșele. Bătrânul a fost sunat la ora 5 dimineața și anunțat că fiul lui are nevoie de o sumă de bani pentru a ieși din arest.
Escrocii continuă să păcălească oamenii prin metoda "Accidentul". De data aceasta, în plasa infractorilor au căzut doi pensionari din Constanța. Urmând scenariul clasic, escrocii le-au dat telefon acasă. Unul dintre ei a pretins că este fiul lor, că a avut un accident, soldat cu rănirea unui copil și că vorbește răgușit pentru că are gâtul imobilizat. El le-a spus că le va trimite un avocat, care este de încredere. Ulterior, falsul avocat a venit la ușa batrânilor.
Escrocii continuă să facă victime prin metoda "accidentul"! Mai mulți bătrâni din Mehedinți au trecut prin clipe de groază atunci când li s-a spus că fiii lor au provocat accidente cu victime. Oamenii au fost păcăliți să scoată din buzunar nu mai puțin de 30 de mii de lei crezând că astfel își vor salva copiii. Alexandru Tobă din Drobeta-Turnu Severin a primit acum câteva zile o veste cumplită: fiul lui a accidentat grav o femeie din Timișoara și a fost reținut. Bărbatul care l-a sunat să-l anunțe i-a spus că îl poate ajuta să scape legal și i-a prezentat un plan. Conform acestuia, femeia rănită urma să fie convinsă să renunțe la plângere, contra unei sume de bani.
Inventivitatea infractorilor nu cunoaște limite! O dovedește din plin ceea ce s-a întâmplat în județul Buzău, acolo unde mai mulți escroci își alegeau drept ținte persoane cu vârsta de peste 50 de ani, le telefonau, dându-se drept copii ai acestora, și, după ce le spuneau că se află într-un mare impas, le rugau să vireze în anumite conturi sume importante de bani. Răufăcătorii au reușit să păcălească deja 18 buzoieni, prin această metodă.
Un bucureștean de 78 de ani a crezut că a dat lovitura vieții, dar a fost escrocat. Bătrânul a cumpărat cu 5.500 de lei un bilet de loterie de la patru necunoscuți, care l-au acostat pe stradă. Pe biletul fals era scris că este câștigătorul unui autoturism, dar, la scurt timp, omul și-a dat seama că a fost înșelat și a anunțat poliția. Oamenii legii i-au reținut pe cei patru bărbați, iar suma de bani a fost restituită păgubitului.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019