Sărbătorile Pascale din acest an sunt cele mai scumpe din ultimul deceniu, așa că românii au devenit mai chibzuiți în ceea ce privește cheltuirea banilor. Și deși prețurile au crescut simțitor la toate produsele și serviciile, tradiția românească pare să fie mai importantă, astfel că mulți români au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a pregăti toate cele necesare Paștelui, dar și pentru a-și răsfăța apropiații.
RALUCA ALEXE, reporter
„Analiștii spun că masa de Paște este mai scumpă cu 20% în 2023, însă acest lucru nu pare să îi sperie pe români, care respectă tradiția și vor să aibă pe masa de sărbătoare tot ce este mai bun, chiar dacă în cantități mai mici. Mai puține vor fi și cadourile de Paște, însă dulciurile, încălțămintea, îmbrăcămintea ori alte cadouri pentru cei dragi, nu vor fi excluse de români nici în plină criză”.
prin telefon: ADRIAN NEGRESCU, consultant economic
„E un Paște sub semnul inflației. Creșterile astea de prețuri din ultimele luni au afectat puternic puterea de cumpărare. Pentru multă lume, ideea de cadouri de Paște e o amintire, pentru că, cheltuielile cu energia, cu gazele, cu mâncarea, au dus la cheltuirea tuturor banilor, așa că, pentru mulți dintre români, Paștele e doar pe ideea unui cadou simbolic, să spunem așa, un ou de Paște, o sticlă de vin bun”.
„Fiind pensionar și încă mai și lucrând, a fost destul. E clar că prețurile-s foarte mari, ce să zic, inflația își spune cuvântul”.
„Mai bogat pentru noi. Acum, fiecare cum are posibilitate. Am avut noroc, un an bun, ne-am păstrat serviciile, ne-am descurcat”.
„De obicei nu e ceva deosebit, nu știu, încerc să mă bucur de o vacanță, de spiritul sărbătorilor”.
Potrivit unui studiu, românii au cheltuit pentru cadourile de Paște, anul acesta, în medie, 420 de lei, în timp ce pentru mâcare și băutură, cu 110 lei mai mult decât anul trecut.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019