Muntele îi atrage ca un magnet pe cei care vor să petreacă sărbătorile de iarnă în mediu cu zăpadă, pentru a practica sporturi de sezon sau, pur și simplu, pentru plăcerea peisajului hibernal. Iarna, muntele ascunde, însă, și multe pericole, iar cei care le ignoră și nu se pregătesc în mod corespunzător riscă să devină victime. Referitor la această perioadă, la pericolele existente se adaugă și cel al avalanșelor, din cauza încălzirii vremii.
SABIN CORNOIU, președinte, Salvamont România ”Cei care ies în zonă înaltă și întâlnesc sectoare de traseu care au astfel de acumulări, pentru că sunt zone în care vântul a depus și straturi de zăpadă chiar de peste un metru, au început să se formeze și câteva cornișe în anumite locuri, deci turiștii trebuie să fie atenți la ele, să le evite, să facă un test al zăpezii, să treacă cu atenție prin aceste zone.”
Salvamontiștii au fost la datorie zilele acestea, iar apelurile pentru ajutor nu au lipsit.
SABIN CORNOIU, președinte, Salvamont România ”Vremea la munte a fost foarte bună și i-a îndemnat pe oameni să meargă în drumeție pe munte. Numai ieri am avut opt intervenții, concentrate în două zone cu un mare aflux turistic, la Rânca și la Lupeni. Din păcate, două dintre ele au fost foarte grave. Noi le recomandăm tuturor celor care merg la munte sa fie foarte atenți la ce activități doresc să practice pe munte în această perioadă, să-și pregătească echipamentul corespunzător.”
Salvamont Romnia desfășoară, de trei zile, o misiune de salvare foarte dificilă. Echipe mixte formate din salvatori montani și polițiști de frontieră sunt în căutarea ucrainenilor care au trecut ilegal granița, dar s-au rătăcit în munții Maramureșului. Trei ucraineni au fost găsiți în hipotermie, iar unul era și rănit. Alți trei sunt căutați în continuare.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019