Ziua Mondială a Educației, sărbătorită și în România. Elevii nu au mers la cursuri miercuri, iar felul în care a fost marcată această sărbătoare a rămas la latitudinea unităților de învățământ. Această zi se sărbătorește în data de 5 octombrie în peste 200 de țări, denumirea ei fiind World Teachers` Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants în franceză.
ALEXANDRA GEORGESCU, reporter: "UNESCO a stabilit pe 5 octombrie Ziua Internațională a Educației. Evenimentul ține să ne reamintească faptul că o educație de calitate reprezintă cheia unei reușite profesionale. Ca și de Ziua Educației, și pe 1 si 5 iunie, elevii și profesorii nu vor face cursuri, dar vor face altfel de activități."
Centrul de informare Europe Direct București a marcat această zi prin evenimentul numit EDU Film Club, organizat în cadrul Institutului European din România, la care au participat atât elevi, dar și profesori.
GABRIELA DRĂGAN, director general, Institutul European din România: "Organizăm lunar, bilunar sau chiar și cu frecvențe mai mari, evenimente care sunt adresate publicului larg. Astăzi, de pildă, Ziua Educației încercăm să o serbăm împreună. Avem alături copii de la licee din București. Vor urmări un film, Școala noastră, și încercăm să le punem niște întrebări legate de procesul educațional. (...) Educația este fundamentul societăților de astăzi și de mâine, deci dimensiunea europeană există în orice eveniment pe care îl organizăm aici."
UNESCO a creat această zi pentru a atrage atenția anumitor guverne asupra condițiilor rele de muncă în care cadrele didactice își desfășoară activitatea și asupra salariilor mici ale acestora.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.
Himera învățământului online, subliniată de fostul europarlamentar Cătălin Ivan! În urma experienței sale ca membru în Comisia de învățământ a Parlamentului European, Cătălin Ivan avertizează în legătură cu consecințele negative asupra copiilor în cazul folosirii îndelungate a acestei forme de învățământ.
Asociația Școlilor Particulare cere în instanță redeschiderea tuturor unităților de învățământ și grădinițelor particulare și de stat închise prin hotărâri ale comitetelor județene pentru situații de urgență.
UNICEF avertizează că accesul inegal la învățământul de la distanță adâncește criza educației! Reprezentanții organizației susțin că 1,2 miliarde de elevi sunt în continuare afectați de închiderea școlilor din cauza pandemiei de COVID-19.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019