Peste 1.300.000 de români își serbează luni ziua numelui, odată cu Marea Sarbatoare a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Mai mult de 360 de mii de barbati se numesc Mihai, iar aproape 238 de mii- Gabriel. In cazul femeilor, cele mai frecvente prenume dintre sarbatorite sunt Mihaela si Gabriela. Ca in fiecare an, 8 noiembrie inseamna prăznuirea acestor Sfinti Arhangheli, in jurul carora Biserica adună toata obstea. Ca sarbatoare a ingerilor, cea de-a opta zi din ultima luna de toamna a inceput a se serba in Biserică de prin veacul al cincilea si raspandit repede in tot Rasaritul crestin. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, rânduiți de Dumnezeu ca niște credincioși slujitori ai Lui, sunt păzitori ai neamului omenesc impotriva Satanei. Ei sunt considerati marii vestitori de bine, care descoperă cunoștința voii Mântuitorului și înțelegerile pe care le primesc ei de la cetele cele mai de sus. Biserica ne invata ca ingerii sunt "duhuri slujitoare", prieteni si ocrotitori ai oamenilor. In credintele populare, Sfantul Mihail este protectorul Lunii si al Soarelui. De cate ori diavolii incearca sa le fure de pe cer, ingerul nu ezita sa se lupte cu ei. Pentru țăranii de la munte, cei doi Arhangheli inseamna si ocrotitorii oilor. Datina mai spune că 8 noiembrie este un hotar intre toamna si iarna, iar Mihail are rolul de opri venirea brusca a anotimpului rece.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.
Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.
Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință. El a fost ucis cu pietre...
Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019