Bugetul de stat, al României, continuă să înregistreze pierderi consistente, din cauza evaziunii fiscale. Potrivit datelor publicate de Consiliul Fiscal, din 2008 până în 2012, fenomenul a crescut cu peste cinci miliarde de euro, atingând, anul trecut, pragul de 14 procente din PIB, respectiv 18 miliarde de euro. Îngrijorător este faptul că suma în cauză este cu 40% mai mare față de cea consemnată la începutul crizei. De atunci, pierderile pentru buget au crescut cu încă trei procente din PIB, într-o perioadă în care economia a intrat în declin, iar statul a trebuit să taie drastic din cheltuieli. Încasarea Taxei pe Valoarea Adăugată rămâne cea mai mare problemă pentru autoritățile române. An de an, multe firme au reușit să fenteze fiscul în privința acestei plăți, provocând statului o pierdere de 11 miliarde de euro, în 2012. Companiile reușesc să păcălească autoritățile și când vine vorba despre plata contribuțiilor la sistemul asigurărilor sociale. Evaziunea fiscală la CAS este de peste patru miliarde de euro. Nici în privința muncii la negru nu stăm mai bine. Pierderile anuale înregistrate în acest domeniu se cifrează la 4 miliarde de euro. Nivelul ridicat al evaziunii fiscale se reflectă și în gradul mic de colectare a veniturilor statului. România se află aproape la coada clasamentului european, cu o pondere a veniturilor de doar o treime din PIB.
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Mișcările sociale iau amploare, în România! După valul de proteste declanșate de polițiști, ceferiști, angajați din Sănătate și mineri, fermierii ies și ei în stradă, nemulțumiți de lipsa sprijinului financiar din partea statului.
110 milioane de euro într-un singur an, contribuția la bugetul de stat a Grupului Transilvania General Import Export - European Drinks&Food, deținut de Viorel Micula și Ioan Micula! Economia românească...
Prognoza economică este una pesimistă! O spune premierul Ludovic Orban care explică astfel motivul pentru care Executivul amână creșterea salariilor profesorilor! „E ca într-o familie – când îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”, a spus premierul, citat de Mediafax. Acesta a ținut apoi să precizeze că afirmația sa a fost răstălmăcită.
Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu, vor contesta la Curtea Constituțională adoptarea de către Guvernul Orban a bugetului pe 2020 fără dezbatere. Decizia a fost luată în cadrul...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019