Amintiri din școală. Aniversarea celor 100 de ani de la înființarea liceului Spiru Haret, i-a reunit pe politicieni și pe oamenii de cultură. Întâmplările din viața de licean au prins viață din nou pe culoarele instituției de învățământ. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a încasat nota doi chiar în prima zi de liceu.
EUGEN TEODOROVICI, ministrul Fondurilor Europene: "Nu mi-e rusine să o spun, dar o spun în prima zi de liceu, în prima oră a mea ca licean am primit la istorie nota doi. În primul an nu aveau cum să-mi încheie media, aveam numai doi și trei, pe mine m-a motivat această abordare".
În schimb, academicianul Dan Berindei a fost exmatriculat trei zile din școalã.
DAN BERINDEI, academician: "Țin minte că am făcut și o revoltă, am fost pedepsiți, am fost eliminat trei zile."
Fostul președinte Ion Iliescu și-a adus aminte de primele alegeri democratice din instituția de învătământ.
ION ILIESCU, fost președinte al României: "În 44 am pornit pe ideea deocratizării țãrii ce înseamnã democrație în școalã și pentru elevi și a apărut ideea constituirii comitetelor de clasă, constituite de elevi, adică să trecem de la faza în care dirigintele numea să ne organizăm democratic."
Andrei Pleșu spune cã a fost harnic și tocilar, însã avea ceva probleme la rusã și matematicã.
ANDREI PLEȘU, scriitor: "Din păcate o spun cu sincerã jenã n-am fãcut destule boacãne, aș fi vrut. Dar imi aduc totuși aminte cã am fugãrit o colegã, care ne plãcea tuturor, am fugãrit-o pânã acasã inocent, voiam doar să o tachinãm și ne-a reclamat la învãțãtor și am pãțit-o. De cea mai micã notã vã amintiți? Am luat eu note mici? Am luat, am luat note mici, la rusã eram mai slab."
Actualul colegiu Spiru Haret a fost înființat în anul 1913, la început ca gimnaziu, iar în anii '20 a devenit liceu.
Un sfert de secol de tradiție în educație, sărbătorit la Ateneul Român. Universitatea Spiru Haret a împlinit 25 de ani de activitate în care au fost pregătiți și formați sute de mii de absolvenți. Gala aniversară a adus un omagiu învățământului românesc și adevăratelor valori culturale.
Cazul pugilistului ucis la Slatina amintește de cel al handbalistului Marian Cozma, ucis în februarie 2009, într-un club din orașul Vestem, în Ungaria, de membrii unei bande de țigani interlopi. Doi dintre ucigași au fost condamnați la închisoare pe viață, iar al treilea are de ispășit 20 de ani de temniță. Tragedia boxerului din Slatina a răscolit aminitirile lui Petre Cozma, tatăl hadbalistului omorât la Veștem.
Inceput festiv de an scolar si la Colegiul Național ''Spiru Haret'' din Bucuresti! Elevii nu au vrut sa strice tradiția, asa că buchetele de flori au umplut curtea unitatii de invatamant, iar veselia revederii după o vară lungă a marcat prima zi de scoala.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019