Clujul își lasă amprenta asupra vizitatorilor săi! Un profesor spaniol, care a lucrat în orașul transilvănean, a ales un pseudonim inedit pentru cartea sa de povestiri, lansată la Institutul Cervantes din București. Îndrăgostit iremediabil de urbea în care a petrecut trei ani din viața sa, Javier Fernandez a devenit Javier Cluj. Cum a apărut "Fabulino", a explicat chiar Javier.
JAVIER CLUJ, scriitor "Pentru mine, literatura, și mai ales literatura clasică, nu este doar un obiect de studiu și predare, o consider parte din viața mea. Cum spunea El Quijote, nu disting între ce este literatură și ce este viață. Se amestecă ambele aspecte, în propria mea existență. Temele cărții mele sunt incapacitatea comunicării, literatura și abandonul sau suferința din copilărie."
Javier își invită cititorul într-o lume a devenirii și reflectă mai multe etape ale sinelui. Volumul său a atras atenția adolescenților iubitori ai limbii spaniole.
VOX "E una dintre limbile mele preferate. Sunt și la Liceul Cervantes, Miguel de Cervantes, îmi place foarte mult limba și e și foarte folosită în toată America de Sud și în Spania. Oricum, e o limbă foarte frumoasă și plăcută la ureche."
VOX "Eu sunt pe jumătate spanioloaică, deci vorbesc limba spaniolă de când eram mică, dar mă atrage foarte mult cultura mea și îmi doresc să cunosc din ce în ce mai bine cultura mea."
VOX "Am citit un roman în spaniolă. Doar unul am reușit până acum, dar sper să mai citesc, pentru că mi-a plăcut și am ajuns să înțeleg tot ce citesc, iar despre ce ne-a povestit, mi-a atras atenția povestea cu copilul care s-a sinucis și mi s-a părut impactant, așa."
Scriitor, profesor și regizor, Javier Cluj promite că experiența sa din România va merge mai departe. Mai ales că, după cum ne mărturisește chiar el, educația înseamnă un schimb, iar el a învățat multe de la elevii și prietenii săi români.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019