Șeful statului nu mai trebuie să aibă dreptul de a numi judecători la Curtea Constituțională a României, iar propunerile ar trebui să vină doar de la Guvern, Parlament și puterea judecătorească. Este opinia ministrului Justiției, exprimată la o dezbatere privind noua Constituție. Reacția Monei Pivniceru vine după ce Procurorul General interimar, Daniel Morar, a fost numit, luni, de președintele Traian Băsescu, judecător la Curtea Constituțională, pentru următorii 9 ani.
MONA PIVNICERU, ministrul Justiției "Cred cã prima chestie, de la care trebuie sã pornim, este dacã organismul situat deasupra puterilor în stat nu ar trebui sã aibã în compunerea sa câte trei reprezentanți, ai celor trei puteri în stat. Trei ai guvernului, trei ai parlamentului, trei ai puterii judecãtorești."
AUGUSTIN ZEGREAN, președintele C.C.R. "E o soluție care poate fi luatã în considerare. E o modalitate care funcționeazã și în alte țãri. Fiecare țarã are modul ei de numire a judecãtorilor la C.C.R., dar, în general, sunt aceeași: Parlament, Guvern!"
VICTOR PONTA, premierul României "Poate fi o solutie si aceea de a restrange aria. Să fie doar cei de la Curtea Suprema. La modificarea Constitutiei sa fim atenti, că imediat fripturistii de serviciu vor veni sa ne acuze. Dacă exista un acord legal de imbunatatiri, facem! Dacă nu, nu, ca nu vreau sa dau subiecte scandalagiilor."
Senatorii liberali au opinii diferite pe această temă. Dacă Sorin Roșca Stănescu susține transferarea atribuțiilor C.C.R. către o secție a Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, se opune propunerii.
SORIN ROȘCA STĂNESCU, senator PNL "Sunt mult mai multe argumente ca sã o mutãm la Înalta Curte. Cei mai buni specialiști în drept constituțional nu pot fi aleși nici de președinte, nici de Parlament."
TUDOR CHIUARIU, fost ministru al Justiției "Mi se par ușor deplasate propunerile radicale de a lua atribuțiile de la CCR și de a le duce la ÎCCJ. Una dintre propunerile, pe care eu le voi face, e sã nu mai avem la C.C.R. o singurã etapã jurisdicționalã, ci sã avem o judecatã de recurs."
Majoritatea USL din legislativ și-a propus ca, în luna iunie, la finalul sesiunii parlamentare, proiectul referitor la revizuirea Constituției să fie gata, iar în toamnă să se organizeze referendumul privind validarea noii legi fundamentale a statului.
Protest, la ușa Guvernului! Membrii organizației de mediu Greenpeace au protestat, miercuri, în Piața Victoriei, față de posibila retragere a dosarului de înscriere în Patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană.
Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 25%, în lunile următoare, pe fondul scumpirii furajelor. Și asta deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei. Avertismentul vine din partea...
Ajutor financiar, pentru închiderea minelor necompetitive! Potrivit proiectelor propuse de Ministerul Energiei și adoptate, miercuri, prin două Hotărâri de Guvern, peste 100 de milioane de lei se vor aloca în scopul...
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Val de proteste, în România! Polițiștii, ceferiștii și angajații din Sănătate au ieșit în stradă, la București și în alte orașe din țară, nemulțumiți de noile măsuri anunțate de Guvern, considerate anti-bugetari, dar...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019