Veste bună pentru români! Prețul gazelor nu va crește de la 1 iulie așa cum era prevăzut in calendarul de liberalizare. Mai mult, tarifele sunt in continuă scădere! Dacă, totuși, s-ar pune problema unor majorări, producătorii interni vor primi ajutoare de stat, astfel încât consumatorii să nu fie afectați. Președintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, a declarat că este exclus să se mai vorbească de o scumpire.
IULIAN IANCU, președintele Comisiei de Industrii "Nu mai putem să vorbim de o creștere de pret cu 10 % la 1 iulie, în România. Este aberant și împotriva naturii, să spun așa."
Oficialul a adăugat că, în prezent, consumul zilnic de gaze al țării este de patru ori mai mic decât în perioada de vârf de consum înregistrată iarna. În weekend se ajunge la 15 milioane de metri cubi.
VOX "Înseamnă că, la aceste prețuri, importul din România a ajuns la 10% . În weekend ajunge la 10%, fără să existe vreo obligație de import pentru cineva."
La rândul sau, directorul Directiei Reglementare-Monitorizare Piață Gaze Naturale, Daniel Chilea, a arătat că A.N.R.E. are discutii cu Ministerul Energiei, în ceea ce privește prețul gazelor de la 1 iulie.
DANIEL CHILEA, director, D.R.M.P.G.N., A.N.R.E. "Discutii cu Ministerul Energiei cu privire la pretul productiei interne care intră în costul gazului natural care se duce la acești consumatori. Bineînțeles, este vorba de o hotărâre de guvern. Noi facem analize și vom avea discuții în perioada urmatoare în ceea ce privește data de 1 iulie si ce se va întâmpla la momentul respectiv. Un răspuns clar nu putem da, pentru că ține și de Ministerul Energiei."
In România, liberalizarea este asociată cu scumpiri, deși reprezintă posibilitatea de a-ți alege furnizorul. Odata cu procesul de liberalizare a tarifelor, pe piață au apărut oferte din partea companiilor care vând energie, la prețuri și condiții atractive. Potrivit unei declarații făcute de ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-o conferință pe teme energetice care a avut loc astăzi, România are cel mai solid sistem energetic din regiune, însă sectorul are vulnerabilități interne generate de minerit și de producția de electricitate în termocentralele pe cărbune, domenii care au început un proces de "reașezare". Ministrul a făcut referire la noua strategie energetică a României, aflată în lucru. În această vară va fi finalizat un prim document consolidat legat de sectorul energetic, care va conține și previziuni strategice legate de domeniile din energie.
Executivul a aprobat continuarea plafonării prețului energiei și gazelor. La energie, prelungirea schemei se face pentru trei luni iar la gaze se păstrează plafonarea încă un an.
Afirmațiile potrivit cărora România este ”un mare producător de energie” reprezintă un mit. Asta a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru Antena 3, în contextul costurilor energiei. ”Românii plătesc al cincilea...
Românii ar putea să nu vadă nicio diferență în facturi după eliminarea plafonării, dar sunt sfătuiți să verifice pe site-ul ANRE ofertele de pe piață și să o aleagă pe cea mai redusă. Este sfatul transmis de ministrul Energiei...
Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 25%, în lunile următoare, pe fondul scumpirii furajelor. Și asta deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei. Avertismentul vine din partea...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trage un semnal de alarmă! Acesta a declarat că unele companii de furnizare a curentului electric trec consumuri estimate foarte mari pe facturi, ceea ce reprezintă ”o formă de...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019