Un teren dezafectat și plin de bălării din centrul Oradiei, aflat în proprietatea Primăriei, va fi transformat, în următoarele luni, în prima grădină publică din țară, destinată persoanelor cu dizabilități. Proiectul aparține Centrului de Tineret „ The Spot” din Oradea. Voluntarii asociației au identificat problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap și au ajuns la concluzia că acestea sunt de cele mai multe ori obligate să stea în casă, neavând un loc special pentru întâlniri. Pentru început spațiul va fi curățat, iar, apoi, constructorii vor pune în aplicare planurile arhitectului care a realizat deja schița 3D a viitorului amplasament.
DELIA MELA, director educațional, Centrul „The Spot” „Construirea grădinii ar costa în jur de 100.000 de euro. Noi deja am început demersurile pentru a strânge acești bani.”
De 1 martie, voluntarii centrului au vândut mărțișoare hand-made iar în perioada următoare vor demara și alte proiecte, menite să atragă suma de bani necesară pentru construirea grădinii publice.
BIANCA NISTOR, voluntar „Vrem să organizăm cu ocazia zilei de 8 martie un concert caritabil de pian, la casa Darvaș. Se va ține online și va fi doar filmat la Casa Darvaș. Intrarea la concert se va face pe baza unui bilet achiziționat printr-un transfer bancar, cu o donație minimă de 15 lei. Oamenii vor primi un link de acces pentru clipul cu concertul filmat și vor putea să se uite și să se bucure de un concert de pian.”
MAIA MĂNUCU, voluntar „Unu dintre modurile prin care ne-am gândit să strângem bani este o vânzare de lumânări, iar donația minimă este de 15 lei. Primești o lumânare făcută handmade de către voluntari.”
Proiectul este susținut și de Florin Mihuț, un bihorean aflat în scaun cu rotile. Acesta le-a explicat celor de la „The Spot” care sunt problemele majore, care le dau bătăi de cap, persoanelor cu deficiențe.
prin telefon: FLORIN MIHUȚ, consultant proiect „The Spot Garden” „Faptul că nu există nicio astfel de grădină în toată România, eu zic că este esențial. Mai ales că în România sunt foarte multe persoane cu dizabilități și închise în casă, efectiv nu au unde să iasă. Să avem un loc de genul cred că o să scoatem foarte multe persoane din casă și e important.”
Potrivit statisticilor, în prezent în Bihor, peste 20.000 de persoane beneficiează de indemnizație de handicap. Cei care vor să sprijine proiectul pot lua legătura cu voluntarii, prin intermediul paginii de Facebook: The Spot Youth Center Oradea.
Protest la Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea! Profesorii și elevii nu sunt de acord cu demiterea lui Florin Nicoară de la șefia unității școlare și vor să fie repus în funcția de director.
S-a abătut urgia, aseară, peste localitea Nojorid, în județul Bihor. În doar câteva minute, vântul puternic a măturat totul în cale. Țiglele de pe case au zburat în topate părțile, zeci de gospodării au fost...
Oradenii și turiștii din vestul țării pot vizita Grădina Zoologică din Oradea și capela din interiorul acesteai! Terenul pe care se află acum amplasată Grădina Zoologică a fost la început un parc amenajat în stil englezesc...
European Drinks și Izvorul Minunilor sunt alături de toți cei care suferă în această perioadă grea a pandemiei și continuă seria de donații! Astfel, Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea...
Zeci de sportivi orădeni au protestat în mod inedit față de restricțiile impuse de autorități. Atleții s-au întâlnit în Piața Unirii din Oradea, unde s-au antrenat în aer liber timp de circa o oră.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019