Ies deținuții din închisori! Joi vor ieși din penitenciare primii deținuți care beneficiază de legea privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiții necorespunzătoare. Legea a fost modificată ca urmare a deciziei CEDO cu privire la condițiile din penitenciare. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat că s-a încălcat articolul 3 din Convenția Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane și degradante.
ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Potrivit noii legi privind recursul compensatoriu, pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, fiecare deținut va beneficia de șase zile considerate efectuate. Primii deținuți beneficiari ai noilor prevederi vor fi puși în libertate chiar de mâine.”
Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deținuți beneficiază direct de punerea în libertate, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader. El a mai precizat că, tot prin intrarea în vigoare a legii, foarte mulți deținuți vor dobândi beneficiul de a solicita liberare condiționată. Conform legii, se consideră condiții necorespunzătoare prezența gândacilor, șoarecilor și puricilor. Lipsa dotărilor și a produselor igienico-sanitare minime și calitatea proastă a hranei sunt, de asemene, considerate condiții necorespunzătoare. La acestea se adaugă lipsa apei calde curente, lipsa accesului la activități în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază, precum și a cerințelor de igienă. În România, gradul de ocupare în penitenciare este de 150%, cu aproximativ 27.000 de deținuți pe 19.000 de locuri. România este una dintre cele 13 țări europene care suferă din cauza suprapopulării închisorilor. Suprapopularea creează obstacole enorme pentru reabilitarea făptașilor și deci pentru ameliorarea protejării societății de infracțiuni. De asemenea, poate încălca drepturile omului, declara anul trecut secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. Statistica Penală Anuală a Consiliului Europei arată că închisorile europene au realizat unele progrese în reducerea suprapopulării, care scade încet din 2011, deși continuă să rămână o problemă în una din patru administrații penitenciare.
România are un nivel scăzut de trai, comparativ cu alte state europene, dar, în mod surprinzător, se situează printre țările fruntașe la risipa de hrană. Totuși, românii au devenit conștienți de această risipă...
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Legea care prevede majorarea pensiilor cu 40% este constituțională! Judecătorii Curții Constituționale a României au respins obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea rectificării bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care gospodăria țărănească va fi scutită de impozit pe terenuri și clădiri. Acest lucru este posibil cu condiția ca respectiva gospodărie să fie înscrisă într-o cooperativă...
Sticlele de apă, suc sau bere, taxate suplimentar, dar cu posibilitatea recuperării banilor pe ambalaje! Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de lege care vizează taxarea PET-urilor, a sticlelor sau a dozelor...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019