Refugiații au ajuns și în România. Primii 15 imigranti din cotele impuse de Uniunea Europeana au fost transportati la Centrul Regional din Galati. Sosirea lor a fost însă întâmpinată cu proteste de localnici.
AMBIANTA intra microbuzele
Cei 15 migranti din Siria si Yemen au ajuns la centrul din Galati cu doua masini ale Jandarmeriei. Printre ei, 10 tineri si o familie cu doi copii, unul de doar 7 luni. Aici vor beneficia de cazare, masa dar si de sprijin pentru învatarea limbii române si integrare sociala. Refugiații nu sunt însă mulțumiți.
"E viata grea aici în centru? Da. Ai bani? Guvernul României îti da bani? Când eram în Iran aveam multi bani. Dar aici ... (scoate un leu) De ce ti-ai parasit tara? Din cauza problemelor. Problemelor politice? Da."
"Toata familia mea e în Germania, iar eu sunt aici."
VOX
"Sunt si ei oameni dar nu suntem noi vinovati de tragedia lor... si mi-e teama si de atentate teroriste care ar putea sa se întâmple la noi."
Anul acesta România ar trebui sa primeasca peste 2.300 de imigranti, desi în tara exista doar 1.000 de locuri de cazare special amenajate.
ELENA OPREA, realizator "Miezul Problemei": "Primii refugiați veniți în România au fost selectați din Grecia și din Italia. Până la finalul lui 2017, țara noastă trebuie să primească peste 4000 de refugiați, dar în prezent dispunem doar de 1.500 de locuri în centrele de cazare. Construcția unor noi centre a fost blocată deocamdată din cauza protestelor localnicilor din zonele respective. Nici premierul nu a scăpat de atacuri pe tema migranților."
AMBIANTA
"Domnule prim-ministru, de ce se încalca Constitutia? De ce vin aici emigranti islamisti vreau sa-mi spuneti. Ati venit la Muzeul de Istorie, dar pentru dumneavoastra va fi loc la groapa de gunoi a istoriei. Sa va fie rusine de ce le faceti românilor.
Ati venit la Muzeul de Istorie, dar pentru dumneavoastra va fi loc la groapa de gunoi a istoriei.
Pe el îl va tine în groapa de gunoi, la fel ca si pe Iohannis, acest lemn vorbitor."
Premierul Dacian Cioloș a încercat să explice că țara noastră face parte din UE, motiv pentru care trebuie să accepte cotele de refugiați.
O nouă criză a migranților amenință Europa. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan susține că a avertizat de câteva luni că Turcia se vede obligată să își deschidă porțile, arată cotidianul spaniol El Pais.
Noi drepturi pentru refugiații aflați pe teritoriul României! Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului care privește integrarea socială a străinilor care au dobândit protecția internațională sau un drept de ședere în țara noastră. Astfel, se dorește prelungirea de la 6 luni la 12 luni a perioadei în care refugiații care participă la programele de integrare să fie cazați în centre regionale sau în alte spații administrate de Ministerul de Interne, cu această destinație.
Dispariție la Centrul cu regim închis de la Otopeni al Inspectoratului General pentru Imigrări! Polițiștii caută un cetățean pakistanez care s-a făcut nevăzut, luni seară, din Centrul de la Otopeni...
Tot mai mulți refugiați pășesc pe teritoriul României. Unii văd aici doar o țară de tranzit, un popas în drumul lor spre un stat european dezvoltat. Alții însă rămân aici și încearcă să se integreze, cu ajutorul ong-urilor.
UE și Turcia au lăsat deoparte tensiunile și au ajuns la o înțelegere pentru controlarea fluxului de refugiați din Marea Egee. Operațiunea, care va consta în mutarea unui număr mare de oameni, va reprezenta o provocare masivă din punct de vedere logistic. Ea deja a fost denunțată ca nepractică și suspectă din punct de vedere legal, relatează presa internațională. Refugiații sirieni care ajung în Grecia vor fi trimiși înapoi în Turcia, iar alții vor fi trimiși din taberele turcești în Europa, într-o înțelegere care riscă să fie copleșită de numărul mare de migranți.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019