Sprijin financiar pentru producătorii români afectați de embargoul impus de Kremlin pe legume și fructe ce provin din țările care au aderat la sancținile instituite împotriva Rusiei. Potrivit Mediafax, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a declarat că producătorii afectați de embargou vor fi eligibili pentru a beneficia de sprijin, chiar dacă nu fac parte din asociații, un aspect important pentru România, unde gradul de organizare al producătorilor este limitat.
CĂTĂLINA CINCĂ, reporter ”Comisarul european a precizat că anunță, astfel, un pachet de măsuri excepționale de sprijin pentru producătorii de fructe și legume perisabile. Pentru mulți producători din țară, în special pentru cei din sectorul legumicol, producătorii de roșii, de castraveți, embargoul rusesc a creat o situație dificilă, a menționat Cioloș.”
Comisia Europeană a alocat 125 de milioane de euro în scopul sprijinirii producătorilor de legume și fructe din Uniunea Europeană afectați de decizia Moscovei de a interzice importurile de produse agro-alimentare din UE. Astfle, vor fi activate măsuri de sprijin în ceea ce privește anumite fructe și legume perisabile pentru 12 categorii de legume și fructe. Dacian Cioloș a mai spus că, din datele aflate la dispoziția Comisiei Europene, România va fi afectată, în mod direct de embargoul rusesc, totuși mai puțin decât alte state europene. El a precizat, însă, că pot să apară și efecte indirecte, ca urmare a faptului că în țara noastră ar putea ajunge un număr mai mare de produse europene, care, în mod normal, erau exportate pe piața rusă.
CĂTĂLINA CINCĂ, reporter ”Potrivit comisarului european pentru Agricultur[, Dacian Cioloș, măsurile de sprijin vor fi aplicate cât timp va fi nevoie de ele. Totodată, el a subliniat necesitatea orientării spre alte piețe, aceasta fiind o soluție pe termen mediu și lung, alături de normalizarea relațiilor cu Rusia.”
La începutul lunii august, Kremlinul a anunțat restricții pe piața sa la importurile de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană, ca răspuns la sancțiunile economice impuse de Uniune fața de Rusia, în contextul implicării Moscovei în destabilizarea Ucrainei. Rusia este principala piață de export pentru mai multe tipuri de fructe și legume, iar interdicția de import impusă de Moscova țărilor UE a venit în plin sezon de recoltare, luându-i prin surprindere pe fermieri, care nu au nici opțiuni de stocare și nici piețe alternative disponibile imediat. Măsurile Comisiei Europene au intrat deja în vigoare și se vor aplica până la sfarsitul lunii noiembrie.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a acordat distincțiile "Credință și loialitate" jurnaliștilor care au demonstrat de-a lungul timpului pasiune și devotament pentru meseria pe care și-au ales-o.
Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 25%, în lunile următoare, pe fondul scumpirii furajelor. Și asta deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei. Avertismentul vine din partea...
Ministerul Educației organizează concurs pentru ocuparea a trei posturi la Școala Europeană de la Bruxelles. Candidații se pot înscrie până pe 14 mai 2021, prin depunerea dosarelor la Registratura...
Ajutor financiar, pentru închiderea minelor necompetitive! Potrivit proiectelor propuse de Ministerul Energiei și adoptate, miercuri, prin două Hotărâri de Guvern, peste 100 de milioane de lei se vor aloca în scopul...
Bătrânii au nevoie de sprijin. Numărul persoanelor care au cerut sprijin la „Telefonul Vârstnicului” , anul trecut, este aproape triplu față de 2019. Serviciul social „Telefonul Vârstnicului” este o linie telefonică...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019