Desi productia de grâu si secară a fost cu mult peste estimãrile ministerului Agriculturii, producãtorii nu au avut de câstigat prea mult în acest an, iar pâinea nu s-a ieftinit. Existã, însã, si oameni care au mers pe profit: intermediarii si proprietarii de silozuri.
TUDOR DOROBANȚU, vicepreședinte Agrostar: "Dacã s-a produs o cantitate foarte mare, asta nu înseamnã cã acea cantitate de grâu se regãseste pe piata româneascã. O parte rãmâne în hambarele tãranilor pentru autoconsum si de multe ori acesta se degradeazã, o parte pleacã la export. Nu spunem cã în aceastã iarnã vor creste preturile, dar cu sigurantã nu vor scãdea."
VOX producãtor de grâu: "-Cum a fost productia de anul acesta? -Bunicicã. 4-5 tone, 3 tone. Depinde cum a fost însãmântat, ce i s-a dat. E mult grâu, nu e de consum, de panificatie. E mult pentru animale, furajer. Iar costurile sunt mari, mari de tot. Nu ne-au ajutat cu nimic, costurile au fost foarte mari."
Acelasi lucru a fost valabil în aceastã varã si la legume sau fructe: recoltã din belsug, preturi mari, intermediari multi, nici un beneficiu pentru cumpãrãtori sau producãtori. Productia de grâu si secarã a depasit 7 milioane de tone.
Culturile de legume și fructe, compromise de capriciile vremii! Temperaturile ridicate care au alternat cu înghețul au afectat grav anumite culturi. Potrivit specialiștilor, sunt puține șanse ca anul acesta să mâncăm caise sau cartofi românești. Producătorii din Bărăgan se tem că terenurile nu vor mai avea rod pentru că atunci când au însămânțat a fost cald și spun că pierderile ar fi enorme.
Guvernul va acorda despăgubiri pentru terenurile calamitate de secetă! Cel puțin așa a anunțat premierul Victor Ponta, care a precizat că a discutat deja situația cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Victor Ponta a declarat, cităm: "În această vară avem vești bune. 3,7% creștere, suntem pe locul doi în Europa, lucrurile se văd și la alimente, și în turism.
Acțiune radicală a agricultorilor! Aceștia vor să facă plângere penală împotriva Administrației Naționale de Meteorologie pe motiv că prognozele emise au dezinformat. Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie susțin, însă, că au realizat prognozele în mod corect și le-au trimis la timp. România se confruntă cu una dintre cele mai mari secete...
Sute de agricultori au protestat în fața Guvernului! Fermierii sunt nemulțumiți de întârzierea la plata subvențiilor. Ei au criticat și diminuarea subvenției pe cap de animal, precum și lipsa unei strategii naționale pentru producătorii mici și mijlocii de lapte. Oamenii se tem că vor fi scoși de pe piața în urma eliminării cotelor de lapte în toate statele Uniunii Europene, de la 1 aprilie 2015. Sindicaliștii din Federația Agrostar susțin că astfel peste 60 la sută din fermele de vaci vor dispărea.
O sută de agricultori au participat, vineri, la cea de-a șaptea ediție a "Zilei porumbului", eveniment organizat la ferma agricolă din Diosig, județul Bihor. Cu această ocazie, cultivatorii au văzut care sunt calitățile hibrizilor de porumb, dar și cât de performantă este noua tehnologie în domeniu. Fermierii din județul Bihor și din județele limitrofe au vizitat loturile cu porumb, cultivate în aprilie, și au analizat recolta obținută în această toamnă...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019