Iarna grea anunțată de meteorologi a pus pe jar autoritățile, care au trimis comenzi pe bandă rulantă, la mina Praid, pentru asigurarea stocurilor de sare necesare deszăpezirii drumurilor. Așa că, în salină se muncește la foc continuu, fapt dovedit de producția record înregistrată în ultimele luni: 130.000 de tone de sare extrase din zăcământ! Cu toate acestea, cererea continuă să fie mult mai mare decât oferta, iar minerii fac eforturi pentru a onora toate comenzile. Ortacii lucrează la o adâncime de 120 de metri, în condiții dificile. Zgomotul utilajelor este infernal, aerul este rarefiat, iar praful de sare plutește în atmosferă.
MOLDOVAN JANOS, inginer-șef, Salina Praid "Ne-a surâs norocul, în ghilimele, că trebuie să muncim în foc continuu. Minerii lucrează șase ore, în patru schimburi. 24, din 24, se lucrează!"
VOX "- E greu, pentru că suntem sub pamânt. Munca noastră are folos foarte mult. În fiecare iarnă, pe drum, sarea, trebuie. - De câți ani lucrați în mină? - De 23 de ani."
Aproape 80% din producție merge la export, în Ungaria, Slovacia sau Serbia, iar restul se folosește pe drumurile din România.
KELEMEN JOZSEF, șef Expediție, Salina Praid "- Avem foarte multe cereri la export. - Aveți comenzi multe, mai multe ca anul trecut? - Da, mai multe cu 15-20%. A mai crescut cererea la intern, la sare de drumuri. C.N.A.D.N.R. ne-a contractat mai mult cu 25%, față de anul trecut."
Până la sfârșitul lunii octombrie, Salina Praid livrase doar 35% din necesarul intern de sare pentru drumuri.
Iarna s-a instalat în România. Țara noastra se confruntă cu un val de ninsori și de frig, care va menține temperaturile la cote foarte scăzute pe tot parcursul săptămânii.
La jumătatea lunii februarie, iarna își intră în drepturi, în România. Conform meteorologilor, ne așteaptă o perioadă cu ninsori, viscol și temperaturi foarte scăzute. Sâmbătă-dimineață, a intrat în vigoare un cod galben ninsori...
Un strat gros de zăpadă acoperă stațiunea Stâna de Vale din masivul Vlădeasa, județul Bihor, spre bucuria turiștilor de toate vârstele, care petrec sărbătorile de iarnă în acest loc de basm.
Iarna prelungită este pe sufletul turiștilor mari și mici, care aleg stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor, ca destinație de vacanță ori pentru a petrece weekend-ul. Supranumită Perla Apusenilor, stațiunea este...
Primăvara și-a intrat în drepturi, iar practicarea sporturilor de iarnă, în majoritatea stațiunilor montane de la noi, nu este favorizată de vremea caldă specifică acestei perioade. Cu toate acestea, pârtiile din Stâna de Vale sunt numai bune pentru schi.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019