În pregătire, o lege care ar putea avea ca efect scumpirea apei îmbuteliate! Ministerul Economiei a pus în dezbatere un proiect de lege privind resursele hidrominerale, care prevede ca terenul adiacent surselor de apă aflate în exploatare să intre în proprietatea statului. Astfel, statul va deveni proprietarul perimetrului de teren din jurul forajului, iar societatea comercială care exploatează izvorul de apă va fi obligată să ofere statului drum de acces pe terenul societății comerciale. Această naționalizare a terenului, în condițiile în care, oricum, sursele de apă sunt ale statului, ridică serioase semne de întrebare cu privire la dreptul de exploatare a apei, susțin reprezentanții Asociației Producătorilor din Industria Apei. Noul proiect de lege privind resursele hidrominerale ar putea afecta atât producătorii din acest domeniu al industriei, cât și consumatorii.
ANA IACUB, reporter “Redevența va reprezenta 6% din prețul unei sticle de apă de masă sau izvor la 2 litri. Potrivit reprezentanților Asociației Producătorilor din Industria Apei, se constată ca nu vor mai fi diferențe între categoriile de apă, iar pentru populația României cu venituri mici va fi restricționat accesul la o apă potabilă de calitate la un preț mic.”
Proiectul legii resurselor hidrominerale urmărește reglementarea activitățillor de prospecțiune, exploatare, protecție și valorificare a apele minerale naturale, apele de izvor, apele de masă din surse subterane, apele minerale terapeutice, apele geotermale, precum și apele minerale medicinale și gazele necombustibile. Proiectul a fost pus în dezbatere publică în 20 februarie, dar a fost scos la doar șase zile distanță și republicat în 4 martie cu modificări. Proiectul de lege trebuia dezbătut împreună cu asociațiile și companiile din domeniu, însă președintele Asociației Producătorilor din Industria Apei susține că nu au fost convocați la o astfel de dezbatere. În plus, propunerile asociației cu privire la proiectul publicat pe site-ul Ministerului Economiei în 20 februarie nu au primit niciun răspuns.
Compania Municipală Termoenergetica București anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de reabilitare pe conductele rețelei termice, în mai multe zone din Capitală.
Deputata PNL, Alina Gorghiu, a depus, împreună cu mai mulți parlamentari, o inițiativă legislativă care stabilește că în momentul în care o substanță psihoactivă este depistată în sânge, fapta să fie considerată infracțiune.
Sute de blocuri din București vor rămâne fără apă caldă și căldură, în perioada următoare, din cauza lucrărilor de reabilitare pe conductele rețelei de distribuție a energiei termice. Practic, sunt vizate zone din toate sectoarele Capitalei.
Sute de blocuri din Capitală rămân zilele următoare fără apă caldă și căldură din cauza unor lucrări, anunță compania Termoenergetica.
Sfârșit tragic pentru un bărbat de 35 de ani, din Brâncoveni, județul Olt! El a căzut, vineri seară, cu mașina, într-un canal plin cu apă din localitate, nu departe de locuința sa. Un trecător care a văzut...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019