Noi proteste în Educație! În loc să se întoarcă în bănci, mai mulți elevi, însoțiți de părinți, s-au strâns în fața sediului Ministerului Educației, pentru a semnala gravele probleme din învățământ, de care sunt afectați, în mod direct.
FLORINA ILICEA, reporter
”Elevii au venit să colinde la Ministerul Educației cu crenguțe de brad, pentru a trage un semnal de alarmă asupra incertitudinilor din sistemul de învățământ, de la ora actuală. Nemulțumirile sunt numeroase: de la planificarea vacanțelor, la modul în care se fac testele de salivă în școli, precum și eliminarea a trei olimpiade, printre care cea la limba și literatura română.”
IULIAN BAZÎRU, membru al Asociației Elevilor din Constanța
”Am venit, astăzi, să susțin un învățământ de calitate, am venit aici să reprezint interesele elevilor și am venit să vorbesc în calitate de elev. Noi, ca elevi, ar trebui să beneficiem de un sistem calitativ, de un sistem gratuit, de un sistem eficient, dar nu vedem aceste lucruri. Anii noștri nu mai revin înapoi și noi trebuie să fim pregătiți pentru ceea ce urmează. Nu ne putem permite să ne jucăm cu viețile a sute de mii de elevi.”
Elevii de gimnaziu și liceu sunt deranjați și de faptul că, spre deosebire de cei din ciclul primar, au început școala de astăzi, deși ar mai fi trebuit să aibă o săptămână de vacanță.
ALEXANDRA TĂNASE, membru al Asociației Elevilor din București și Ilfov
”S-au luat foarte multe decizii fără ca noi să fim întrebați, fără ca noi să fim consultați, iar asta a rezultat în vacanța din luna noiembrie, scurtarea vacanței de iarnă și chiar faptul că nu există o vacanță intersemestrială.”
Secretarul de stat, Sorin Ion, a invitat câteva persoane la discuții, în interiorul sediului ministerului, însă aceștia nu au putut sta de vorbă și cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
”- Vă decideți dumneavoastră cine merge?
-Da, sigur că da.”
SORIN ION
secretar de stat, Ministerul Educației
”Deocamdată vor discuta cu secretarii de stat.”
SORIN ION
secretar de stat, Ministerul Educației
”Am discutat despre modul de testare al elevilor. Și noi ne-am dori mai multă predictibilitate în testare, în aprovizionarea cu teste și cumva în resposabilitatea sau în responsabilizarea părinților de a aplica aceste teste. Am discutat și despre calendarul olimpiadelor școlare și am să mă opresc aici, asupra acestui subiect. Vă reamintesc că Ministerul a decis reluarea olimpiadelor școlare care au etapă internațională. Scopul principal a fost să asigurăm prezența României, sau prezența elevilor români, la etapele internaționale.”
O altă revoltă este cea a elevilor navetiști, care, deși ar avea dreptul legal la transport gratuit, ajung să cheltuiască și 500 de lei pentru a ajunge la școală. Răspunsul pentru ei a fost că nu există bani alocați, în acest sens, de la bugetul de stat. Prezenți la protest au fost reprezentanți ai Asociației Elevilor din Constanța, ai Asociației Elevilor din București și Ilfov, precum și ai Federației Părinților și Aparținătorilor Legali și grupului civic „Părinții cer schimbare”.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019