Protestul de la Mina Băița ia amploare! Minerii sunt în continuare blocați în subteran, la peste 200 de metri adâncime și au anunțat că nu renunță la protest. În același timp, Direcția Națională Anticorupție cercetează posibile fapte de natură penală în cazul societăților care activează pe platforma minieră din județul Bihor. În 2014, activitatea societății Băița S.A. a fost verificată de corpul de control al Ministerului Economiei. În urma controlului au fost constatate nereguli grave, pentru care, în septembrie 2014, a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție. Potrivit sesizării, neregulile de natură penală erau constatate cu privire la asocierea dintre S.C. Băița S.A., societate publică aflată în portofoliul Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului și societatea privată Băița Bihor S.A..
NATALIA MANOLESCU, reporter ”În urma controlului efectuat, s-a constatat că din anul 2004 și până în prezent, firma S.C. Băița Bihor S.A. a exploatat ilegal. Mai exact, această societate exploata calcar de la suprafață, deși avea un acord de asociere pe licența de exploatare doar asupra zăcămintelor de adâncime. Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Economiei, reprezentanții societății private au extras din carierele de suprafață aproximativ 500.000 de tone de calcar și, astfel, au încasat profitul realizat din această acțiune fără drept, faptă săvârșită cu bună știință.”
Protestul de la Mina Băița început odată cu descinderea în subteran a unei echipe de specialiști, printre care și un inspector angajat ca terță parte, care avea ca scop expertizarea activelor miniere. Constatând nereguli majore și condiții de lucru precare, doi directori ai societăților care activează la mina Băița, împreună cu personalul de la Servicii, au luat hotărârea de a se bloca în mină. După cinci zile, peste o sută de angajați ai firmelor de stat și private care activează acolo s-au alăturat celor aflați în subteran încă de marți. Directorul general al societății de stat, Ovidiu Dăescu a declarat că a purtat discuții, privind nemulțumirile ortacilor, cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, care au venit de la București, cu cei ai Direcției Generale Inspecție și Supraveghere Teritorială a Activităților Miniere și Petroliere dar și cu reprezentantul A.N.R.M. Bihor, care i-ar fi spus că refuză să vină la Mina Băița, pe motiv că nu pot lua decizii sub presiune, dar, în același timp, au dat unele asigurări.
OVIDIU DĂESCU, director, S.C. Băița S.A. ”Se va putea exploata în continuare calcar. Deci nu există o dorință de a restricționa și de a nu mai acorda dreptul de exploatare a calcarului.”
Directorul general al Direcției Generale Gestionare, Evaluare, Concesionare Resurse/Rezerve Minerale și Integrare Europeană din cadrul A.N.R.M., a declarat că agenția va face toate demersurile legale în vederea dezamorsării acestui conflict.
prin telefon: AUREL GHEORGHE, director general, A.N.R.M. ”Instituția noastră va face tot ce este necesar, ca lucrurile să intre pe un făgaș normal.”
Ortacii blocați în subteran au primit apă și mâncare iar o ambulanță se află la gura minei pentru a acorda îngrijiri medicale în cazul în care situația o va impune. Aceștia susțin că vor continua cu protestele până când vor avea certitudinea că dreptul la muncă le este respectat, însemnând reluarea exploatărilor de suprafață și din subteran. În mina de la Băița lucrează peste 100 de oameni. Mina Băița Plai, singura mină operațională de minereuri polimetalice din România, a fost privatizată în 2014 de African Consolidated Resources, deținută de o companie listată la bursa la Londra.
”Stegarul dac” s-a ales cu un nou dosar penal, după ce a agresat un jandarm în apropierea Arestului Central din București. Cezar Avrămuță, protestatarul, în vârstă de 58 de ani, cunoscut sub numele de ”Stegarul dac”, a fost plasat sub control judiciar.
Controalele efectuate de comisarii Protecției Consumatorilor la operatorii economici din Timișoara s-au soldat cu amenzi în valoare totală de 168.000 de lei. De asemenea, a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor...
Amenzi de peste 160.000 de lei, aplicate de Protecția Consumatorilor unor firme cu activitate în Gara de Nord din București! În timpul controalelor efectuate la 16 unități de alimentație, comisarii ANPC au găsit, printre altele, produse...
Comisarii Protecției Consumatorilor și polițiștii bucureșteni au desfășurat o amplă acțiune de control, sâmbătă și duminică, în cluburile de noapte din București. Echipele de control au verificat respectarea prevederilor legale...
Sindicaliștii din silvicultură au protestat, miercuri, în Piața Victoriei din București. Pe lista nemulțumirilor se află diminuarea salariilor silvicultorilor cu 25%, tăierea drepturilor din statutul personalului silvic și a cotei de lemn de foc pentru personalul silvic...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019