Protest al Asociației Forestierilor din România în inima Bucureștiului! Peste 3.500 de reprezentanți ai asociației din toate colțurile țării au pichetat astăzi sediul Guvernului. Protestatarii susțin că sunt nemulțumiți din cauza prețului ridicat al masei lemnoase stabilit în mod abuziv de Regia Națională a Pădurilor Romsilva și de modul dictatorial în care aceasta le impune cotele exploatatorilor forestieri. Membrii asociației cer, printe altele, adoptarea de măsuri prin care valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către Romsilva să se facă transparent. De asemenea, solicită interzicerea exploatării fără licitație de către Romsilva a masei lemnoase, organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic și depolitizarea Romsilva
NICOLAE ȚUCUNEL, președinte, Asociația Forestierilor din România "Nu se pomenește nicăieri în lume ca între parteneri comerciali unul să dicteze și altul să execute. Aici a fost greșeala capitală pe care cred că Romsilva a făcut-o, de a refuza acest dialog cu partenerii economici, de a crede că este un stat în stat, că ce spun ei este adevărul pur, singurul care poate fi aplicat. De aici s-a generat...toți agenții economici, sentimente sau resentimente și acest miting este de fapt rezultatul solicitării plecate de jos în sus de a veni și de a-și exprima fiecare dintre ei neajunsurile. "
Protestatarii sunt nemulțumiți și din cauză că, începând cu acest an, coaja lemnului de lucru a fost cuprinsă în volumul de masă lemnoasă licitat și plătită cu aceiași valoare ca lemnul de lucru, deși prețul de referință al acesteia este de zeci de ori mai mic
VOX "Am ajuns să plătim coajă. Coaja este o problemă foarte mare. E undeva la 10% din valoarea materialului lemnos pe care îl adjudecăm. Problema este că noi nu avem ce face cu respectiva coajă. De multe ori lemnul trebuie corhănit. Orice coajă vine dată jos în pădure și rămâne acolo. Acuma Romsilva ne-a pus s-o plătim."
VOX "Ajungem la capătul puterilor. Suntem din Caraș-Severin, cel mai sărac județ din țară. Am lucrat la mină, o închis mina, au zis că e zonă defavorizată. Acuma o închis și pădurile, or ridicat prețul de 3 ori. Au ajuns lemne de foc să coste 3 milioane la 2 kilometri de pădure. N-au oamenii, pensionarii care au ieșit de la mină, pensii mari să-și cumpere lemne, nu mai vorbim de cherestele, nu se poate..."
Protestatarii vor să atragă atenția Guvernului, ca să intervină în deblocarea unei situații deosebit de grave ce afectează atât agenții economici din exploatările forestiere, industria lemnului, industria mobilei, industria construcțiilor, dar mai ales pădurile în sine.
Protest, la ușa Guvernului! Membrii organizației de mediu Greenpeace au protestat, miercuri, în Piața Victoriei, față de posibila retragere a dosarului de înscriere în Patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană.
Protest, luni dimineață, în Portul Constanța, după ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare va fi desființată, iar atribuțiile...
Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 25%, în lunile următoare, pe fondul scumpirii furajelor. Și asta deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei. Avertismentul vine din partea...
Asociația Forța Fermierilor a organizat, astăzi, un mars de protest cu tractoare în jurul Palatului Parlamentului. Protestatarii cer ca agricultura să fie inclusă în lista de priorități strategice de anul acesta.
Protest la Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea! Profesorii și elevii nu sunt de acord cu demiterea lui Florin Nicoară de la șefia unității școlare și vor să fie repus în funcția de director.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019