Date companie
 
 
 
 

”Radarul pădurilor” se dovedește eficient, la șase luni de la lansare

RSS Știri
 
 
Data publicării : 27 Aprilie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ilegale, controale, infractiuni, radar, lemn, paduri, taieri, silvic, sistem
 

Radarul pădurilor se dovedește eficient! Aproape 1.800 de transporturi ilegale de lemn au fost depistate, după reclamarea lor la 112, în urma implementării Radarului pădurilor, din octombrie 2014. De la implementarea Radarului pădurilor și până în prezent au fost înregistrate aproape 7.700 de apeluri la 112, pentru sesizarea transporturilor de lemn suspecte. Aproape 1.800 s-au dovedit a fi ilegale, în urma verificării în sistemul informatic, după numărul mașinii. Cele mai multe transporturi ilegale au fost depistate în județele Brașov, Prahova, Cluj, Alba și Hunedoara. În același timp, În ultimul trimestru din 2014 și primul trimestru din 2015, personalul silvic a efectuat peste 54.500 de controale, față de aproape 35.850 în anterioarele șase luni. Angajații Romsilva au descoperit în timpul controalelor circa 60 de infracțiuni, pentru care au fost date amenzi în cuantum total de peste 11 milioane de lei. Potrivit legii, oricine poate cere verificarea legalității unui transport de lemn, apelând 112 și indicând numărul mașinii.

DOINA PANĂ, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură "Consider că monopolul trebuie să existe în România că și producătorii de mobilă trebuie să cumpere masa lemnoasă la un preț acceptabil, trebuie să lasăm să poată să funcționeze și consider că cei care vor să facă, să eludeze legea, nu cred că au treabă cu instituția aceasta pentru că pe la noi nu au venit la ușa."

Sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca "Radarul pădurilor", a fost lansat în 8 octombrie 2014. Radarul pădurilor funcționează pe baza unui sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din pădure și până devine mobilă sau iese din țară, în timp real.

DOINA PANĂ, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură "Să înțeleagă toată lumea că nu se poate tăia decât conform legii, altceva nu putem să facem."

Practic, la toate transporturile de lemn, cu excepția lemnului "pentru foc", în volum de până la trei metri cubi, transportat cu atelaje, se folosește obligatoriu acest sistem informatic.




« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Muncitorii forestieri care au chinuit puii de urs, prinși de polițiști ( 19 Februarie 2021 )

    Imaginile revoltătoare cu puii de urs chinuiți, publicate de asociația „Casa lui Patrocle” pe rețelele de socializare, au avut efect. Muncitorii forestieri care au smuls cu brutalitate puii din bârlogul lor și, apoi, i-au...

  • Protest față de defrișări, la Sebeș ( 11 Decembrie 2020 )

    Protest împotriva defrișării pădurilor și a tăierilor ilegale, în fața fabricii companiei Kronospan din Sebeș. Joi seara, protestatarii s-au pus în fața camioanelor încărcate cu lemne și nu au mai permis...

  • Pădurari cercetați pentru furt de lemne din pădure ( 28 Octombrie 2020 )

    Descinderi ale polițiștilor la mai multe adrese din Timiș și Arad într-un dosar de furt de lemn. Perchezițiile au vizat mai mulți pădurari din cadrul Ocolului Silvic Lugoj care au obținut ilegal material lemnos.

  • Sistemul de aer condiționat, pericol de transmitere a coronavirusului ( 29 Mai 2020 )

    Atenționare din partea unei firme specializate în politici de energie și climă din București! Sistemele de încălzire, de ventilare și de aer condiționat pot contribui la răspândirea coronavirusului. Particulele de mici dimensiuni...

  • Sistem de recunoaștere facială, în România ( 11 Mai 2020 )

    Poliția Română își face sistem de recunoaștere facială, dar nimeni nu va fi urmărit pe stradă de camerele de luat vederi, asa cum se întâmplă în Marea Britanie sau în China, anunta oficialii din Politie.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2