Clarificări privind recomandarea CNA referitoare la filmele din perioada comunistă! Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat o recomandare prin care televiziunile vor trebui să informeze publicul în cazul prezentării unor producții cinematografice românești realizate înainte de anul 1989. Propunerea a venit din partea lui Răsvan Popescu, la scurt timp după ce USR a venit cu un proiect asemănător, prin care propunea marcarea cu litera "C" de la "cenzură" a filmelor. CNA a considerat însă această formulare drept una excesivă și a acceptat propunerea lui Răsvan Popescu. Membrul CNA consideră că recomandarea este necesară, mai ales pentru tinerii de astăzi.
RĂSVAN POPESCU, membru CNA
"În primul rând, să subliniem încă o dată că e vorba de o recomandare, deci nu-i nimic obligatoriu. Totul rămâne la latitudinea postului și posturile care dau film românesc știu că există filme dinainte de 89 marcate de cenzură și de caracterul lor propangandistic și sunt filme care nu au nici o legătură cu tema asta. Ideea este ca în principal tinerii din ziua de azi să poată să fie avertizați că ei se uită la ceva la care s-a uitat cenzura înaintea lor și cenzura a avut grijă să modifice sensul lucrurilor uneori să facă din alb, negru. Să facă, să spun din comunism o poveste de succes. Comunismul a dat faliment tocmai pentru că nu a fost o poveste de succes. Să facă din partizanii din munți, care se opuneau regimului, să facă niște bandiți și din securitate o forță, care bine făcea că îi vâna și îi omora."
Cele mai multe filme din perioada comunismului erau supuse controlului ideologic al Partidului Comunist Român și urmau îndeaproape linia regimului cu privire la problemele din societate.
RĂSVAN POPESCU, membru CNA
"Să vorbim despre filme în care țăranii erau fericiți, să fie deposedați de pământ în procesul de colectivizare. Aici adevărul istoric este profund falsificat și asta este ținta acestei recomandări. Să atenționeze în special publicul tânăr care nu are de unde să știe cum a fost. Atenție, e ca un produs cu E-uri, poți să îl cumperi, poți să îl mănânci, dar să știi ce faci, să știi ce consumi ca să spun așa în sens larg."
Potrivit recomandării CNA, televiziunile au de ales fie difuzarea unor emisiuni în care pot fi puse în discuție aceste pelicule prin participarea unor invitați care să prezinte contextul istoric și cultural al realizării lor, fie informarea publicului prin afișarea statică și lizibilă, la începutul filmului, a uneia dintre mențiunile: „film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiționată de o viză a cenzurii” sau „film realizat în perioada comunistă, în care funcționau cenzura și propaganda de stat”. Alegerea formulei potrivite rămâne la latitudinea postului, în funcție de fiecare film în parte.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019